Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čaro Škandinávie: Švédi znížia daň o štyri percentá, Slováci o toľko zvýšia!

ŠTOKHOLM - Švédska vláda vo štvrtok oznámila, že návrh rozpočtu na rok 2013 bude obsahovať zníženie dane z príjmu právnických osôb z 26,3 percenta na 22. Na Slovensku budú firmy platiť miesto 19 až 23 percent.

Priemerná daň z príjmu právnických osôb v EÚ je 23,4 %, zatiaľ čo priemer v krajinách OECD je 25,5 %. S navrhovanou zmenou sa preto Švédsko dostane pod priemernú výšku tejto dane v EÚ. Zmena by mala vstúpiť do platnosti od 1. januára 2013.

Podľa vyjadrenia vlády je „dôvodom snaha o zlepšenie prostredia na vytváranie nových pracovných miest a investícii vo Švédsku. Očakávame, že významné zníženie dane z príjmu právnických osôb posilní investičný potenciál a švédsky rast.“

Švédsko už svoju daň z príjmu pre právnické osoby znižovalo. Najskôr v roku 1993 znížilo jej sadzbu z 30% na 28%, v roku 2009 nasledovalo zníženie na 26,3%.

Aj Slovensko sa chce priblížiť priemeru EÚ, kabinet Roberta Fica plánuje zvýšiť daň z príjmu právnických osôb na 23 % . Z už ohláseného zámeru vlády by mal štát do rozpočtu získať podľa ministra financií Petra Kažimíra dodatočných 366 mil. eur. Ide o jedno z opatrení, ktoré povedú k zníženiu deficitu verejných financií v roku 2013 pod tri percentá hrubého domáceho produktu.

Premiér Robert Fico pripustil, že by mohlo ísť o dočasné opatrenie.  "Akonáhle dôjde ku skonsolidovaniu situácie, tak sme pripravení ukázať nejaké to svetlo na konci, že tu končíme a znova sa vraciame do normálu," povedal Fico. Upozornil, že v Nemecku je priemerná daň z prímu právnických osôb 30 percent a aj v iných krajinách sa v súčasnosti zvyšuje.

Predseda opozičného KDH Ján Figeľ si myslí, že to ekonomike Slovenska nepomôže, ale poškodí. Ak Slovensko o štyri percentuálne body zvýši daň z príjmu právnických osôb, tak firmám priťaží z 19 na 23 - to je skoro pätinový skok, argumentoval Figeľ s tým, že nás to samozrejme dostane nad českú, poľskú a maďarskú úroveň. "Konkrétne odhady inštitútov sú o tom, že o štvrtinu klesnú investície, o päť percent sa zvýši nezamestnanosť," povedal Figeľ s tým, že vláda vytrestá obyčajných ľudí, zamestnancov, malých a slabých. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu