Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Šok z uzdravenia: Štyria kamaráti z Česka sa prepili z otravy metanolom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bebo.com)

PŘÍBRAM - Českí lekári riešia v súvislosti s kauzou závadného alkoholu prípad pätice ľudí z Příbramska, z ktorých štyrom sa podarilo z otravy doslova prepiť. Zatiaľ čo jeden muž zomrel, jeho štyria kamaráti, ktorí s ním popíjali, sú v poriadku. Zachránilo ich to, že včas prešli na iný alkohol, ktorý z ich tiel vypudil ešte nerozložený metylalkohol.

Skupina priateľov absolvovala opilecký výjazd minulý víkend. Začali práve s pančovanou liehovinou, potom prešli na niečo iné. "Štvorica potom zmenila krčmu. Krátko po konzumácii závadného alkoholu začali piť iný, čistý alkohol. Jeden z nich zostal v prvom podniku a naďalej popíjal závadný alkohol," vysvetlila hovorkyňa příbramskej nemocnice Monika Boušková.

Spomínaný muž bol v sobotu nútený vyhľadať lekársku pomoc. Neskôr ho hospitalizovali v pražskej nemocnici, kde v pondelok popoludní zomrel. Keď sa o tom dozvedeli jeho štyria kamaráti, zľakli sa a tiež zašli do nemocnice na vyšetrenie. Otrava sa u nich našťastie nepreukázala.

"Metylalkohol sa v tele rozpadá na jedovaté toxíny, ktoré škodia organizmu. Čistý alkohol ale tomuto rozpadu zabráni. Tí štyria sa vlastne "vyliečili" sami, a to tým, že čoskoro po vypití pančovaného alkoholu prešli na nezávadný. Aj v nemocnici je postup liečby taký, že pacientom dávame do krvi alkohol a popritom sú napojení na hemodialýzu, aby sa metylalkohol vylúčil z tela," doplnila Boušková.

České toxikologické a informačné centrum v stredu uviedlo, že účinky jedovatého alkoholu vrátane poruchy videnia sa prejavujú do 72 hodín od jeho vypitia. Po uplynutí tejto doby môže byť podľa lekárov pacient pokojný. Informoval portál Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu