Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Holmes si streľbu v kine naplánoval dopredu: Výstroj si kúpil legálne, cez internet!

Stopy po brutálnom čine zostávajú
Stopy po brutálnom čine zostávajú (Zdroj: SITA)

AURORA - Strelec, ktorý v piatok zabil na predmestí amerického Denveru 12 ľudí pri polnočnej premiére nového filmu o Batmanovi - Temný rytier povstal, svoj čin podľa policajného vyšetrovania zjavne plánoval dlho dopredu.

Pred súdom by mal prvýkrát stáť v pondelok o 17:30 SELČ, uviedli dnes agentúra DPA a server BBC.

Útočník, identifikovaný políciou ako James Holmes (24), si podľa doterajšieho vyšetrovania zaobstaral zbrane, veľké množstvo nábojov aj nepriestrelné oblečenie, ktoré použil počas masakru, už niekoľko týždňov vopred, a to vraj úplne legálne, uviedla agentúra DPA. Napríklad 6000 kusov munície nakúpil podľa polície cez internet. V minulosti nemal problémy so zákonom, bol iba zadržaný za rýchlu jazdu. Zrejme nemá ani väzbu na žiadnu teroristickú skupinu. Motív jeho činu je stále neznámy.

Celková bilancia jeho vyčíňania číta celkom 12 mŕtvych a 59 zranených. V nemocniciach je stále hospitalizovaných 30 ľudí, 11 z nich je v kritickom stave. Obeťou jeho streľby sa stala aj mladá moderátorka športových správ a bloggerka Jessica Ghawiová. Tá pritom na začiatku júna len o vlások unikla masakru v kanadskom Toronte, pri ktorom iný strelec jedného človeka zabil a šesť osôb zranil.

Polícia informovala, že v piatok asi štvrť hodiny po začiatku filmu útočník do kina "pustil dym z akejsi nádoby" a začal strieľať. Bol vyzbrojený poloautomatickou puškou, brokovnicou a dvoma pištoľami. Jeden svedok povedal, že útočník spustil paľbu počas streľby vo filme, čo prispelo k zmätku v kine. Policajti dorazili na miesto asi deväťdesiat sekúnd po prvom telefonáte o útoku. Strelca zadržali na parkovisku, nekládol im odpor.

Tí, ktorí Holmesa poznali pred streľbou, ho popisujú podľa AP ako skôr plachého, inteligentného človeka. V minulých rokov vraj tento doktorand medicíny hrával futbal a venoval sa terénnemu behu. Holmes sa tiež podľa agentúry Reuters prezýval "Joker" podľa zápornej postavy z príbehov o Batmanovi.

Polícia v rámci vyšetrovania navštívila útočníkov byt a našla v ňom mnoho nástražných zariadení, niektoré pasce obsahovali výbušniny. Zneškodniť ich vraj potrvá niekoľko hodín až dní. "Niečo také sme ešte nevideli," vyjadril sa o komplikovanej konštrukcii z trhavín a zápalných chemických látok, ktorú mal mladík vo svojom byte, policajný šéf Dan Oates. Polícia z bezpečnostných dôvodov evakuovala päť okolitých domov.

Filmové štúdio Warner Brothers kvôli masakru v Denveri zrušilo piatkovú slávnostnú premiéru snímky Temný rytier povstal v Paríži, ktorej sa mali zúčastniť okrem iného režisér Christopher Nolan a predstaviteľ hlavnej úlohy Christian Bale.

Nolan označil Holmesov čin za nevýslovne brutálny a rodinám obetí vyjadril svoju hlbokú sústrasť. "Hovorím v mene všetkých, ktorí sa na filme Temný rytier povstal podieľali. Chcel by som vyjadriť našu najhlbšiu ľútosť nad touto nezmyselnou tragédiou, ktorá postihla celé predmestie Aurora," odkázal podľa Reuters Nolan prostredníctvom svojej hovorkyne.

"Myslím, že filmy sú jedným z najväčších prejavov americkej kultúry a zdieľaný zážitok pri sledovaní príbehu, ktorý sa odvíja na filmovom plátne, je dôležitým a zábavným spôsobom trávenia voľného času. Kino je ako môj domov a myšlienka, že niekto tak brutálne zneuctil toto nevinné miesto plné nádeje, je pre mňa zničujúca. Nemožno ani vyjadriť naše pocity (...), ale naše myšlienky sú s rodinami obetí, " uviedol ďalej Nolan podľa AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu