Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Sýrsky minister obrany zahynul pri samovražednom útoku

Dávúd Rádžiha
Dávúd Rádžiha (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sýrsky minister obrany Dávúd Rádžiha v stredu zahynul pri bombovom útoku na sídlo Národného bezpečnostného úradu v Damasku. Informovala o tom štátna televízia, podľa ktorej bolo terčom "teroristického samovražedného útoku" stretnutie vládnych ministrov a predstaviteľov bezpečnostného rezortu.

Budova sa nachádza v prísne stráženom centre mesta, v ktorého viacerých častiach v uplynulých dňoch vypukli prudké boje medzi armádou a protivládnymi povstalcami. Podľa štátnej televízie výbuch spôsobil ťažké zranenia viacerým vysokopostaveným účastníkom zasadnutia, čo tlačovej agentúre AFP potvrdili nemenovaní predstavitelia bezpečnostných síl. Pri útoku údajne zahynul aj námestník ministra obrany Asif Šaukát, švagor prezidenta Baššára al-Asada, zatiaľ čo minister vnútra Muhammad aš-Šaár vyviazol so zraneniami.

Národný bezpečnostný úrad vedie generál Hišám Ichtijár, ktorý je známy ako významná postava sýrskeho vládneho režimu zodpovedná za potláčania 16 mesiacov trvajúceho povstania. Jeho stav po útoku zatiaľ nie je známy.

Sýrska vláda vymenovala za nového ministra obrany generála Faháda Džásima al-Fraídža, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu. Päť explózií medzitým odznelo v severozápadnej časti Damasku blízko základne štvrtej divízie sýrskej armády, ktorej velí Asadov brat Mahír, píše Reuters s odvolaním sa na svedectvá miestnych obyvateľov. Informácie o výbuchoch však vzápätí poprelo sýrske ministerstvo pre informácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu