Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dráma v Alpách: Lavína zmietla expedíciu cudzincov, 9 mŕtvych!

Do záchrannej akcie zapojili vrtuľníky. Zobraziť galériu (4)
Do záchrannej akcie zapojili vrtuľníky. (Zdroj: leggo.it)

PARÍŽ - Podľa portálu france3.fr až deväť ľudí prišlo o život pri páde lavíny blízko obce Chamonix vo francúzskych Alpách. Medzi obeťami sú traja Nemci, dvaja Španieli a dvaja Švajčiari, uviedla agentúra AFP a denník Bild. Totožnosť ostatných je zatiaľ neznáma.

Ďalší piati Briti a dvaja Španieli sú nezvestní a deväť osôb utrpelo zranenia. Núdzové volanie zaregistrovali o 05.30 h SELČ od jedného zo zranených z úbočia hory Mont Maudit, uviedla spravodajská stanica BBC na svojej internetovej stránke. Súčasťou horolozeckej expedície malo byť pritom 28 ľudí z rôznych krajín (Švajčiarsko, Srbsko, Nemecko, Španielsko či Francúzsko). Záchranné jednotky spustili akciu na pomoc zraneným.

Dráma v Alpách: Lavína
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: leggo.it)

Dráma v Alpách: Lavína
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: leggo.it)

Podľa portálu franceinfo.fr sú okrem záchranárov do pátrania zapojené vyhľadávacie lavínové psy, dva vrtuľníky aj mnoho dobrovoľníkov z údolia. Príčinou tragédie by mohol byť vietor a oteplenie, ktoré oslabili snehovú pokrývku.

"Pokiaľ ide o dobrovoľnú registráciu občanov SR cestujúcich do zahraničia na našej webovej stránke, k dnešnému dňu máme zaregistrovaných 44 občanov SR cestujúcich do Francúzska, avšak ani jeden z nich neuviedol ako cieľ svojej cesty inkriminovanú oblasť," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Boris Gandel.

Masív Mont Maudit je populárnou trasou pre letných turistov smerujúcich na vrchol Mont Blancu, píše BBC. Predpokladá sa, že horolezci boli lanom spolu zviazaní do niekoľkých menších skupín v čase, keď lavína spadla. Mont Maudit je treťou najvyššou horou masívu Mont Blanc.

Pri najvyššom vrchu Európy sa odohrala poriadna dráma aj v roku 2009. Vtedy sa skupinka 18 Slovákov snažila zdolať Mont Blanc, ale ich výstup sa zmenil na boj život. Našťastie záchrana prišla v pravom okamihu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu