Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Úspech našich vojakov: Pomohli zadržať veliteľa Talibanu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vojaci prvej rotácie slovenských Síl pre špeciálne operácie (SOF) v Afganistane prispeli k zadržaniu jedného z veliteľov Talibanu, priamo napojeného na sieť al-Káida. Vojakom koaličných síl pomohli informácie, ktoré sa Slovákom podarilo získať.

"Zadržanému veliteľovi je prisudzovaná zodpovednosť za útok na kontrolné stanovište afganskej pohraničnej polície, zabitie vojaka afganskej armády a zodpovednosť za útoky proti koaličným silám, ktorých cieľom bolo získavanie zajatcov," priblížil profil zadržaného muža hovorca slovenských ozbrojených síl (OS SR) Milan Vanga. Po úspešnej operácii, ktorá prebehla koncom marca, bol zadržaný muž prevezený na jednu z koaličných základní, kde sa podrobil výsluchu.

"Som hrdý na našich vojakov, ktorí denne nasadzujú životy ďaleko od domova, aby zaručili bezpečnosť našich občanov doma na Slovensku... Už o niekoľko dní sa na samite NATO v Chicagu rozhodne, aký charakter bude mať operácia ISAF po roku 2014. Sme pripravení ponúknuť naše vojenské spôsobilosti do tejto krízovej oblasti aj po tomto termíne," konštatoval minister obrany Martin Glváč.

Prácu vojakov ocenil aj náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek. "Ide o kvalitatívne vyššiu úroveň nášho najčerstvejšieho príspevku do operácie NATO, ktorý robí dobré meno Slovensku nielen v operácii ISAF v Afganistane, ale aj medzi partnermi v NATO," konštatoval.

Slovensko vyslalo 20 príslušníkov SOF do operácie ISAF v Afganistane prvýkrát v septembri 2011. V súčasnosti na východe krajiny pôsobí už druhá šesťmesačná rotácia príslušníkov 5. pluku Špeciálneho určenia zo Žiliny. Celkovo má slovenský kontingent v operácii ISAF nasadených 343 príslušníkov OS SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu