Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedec (†25) sa nakazil smrteľnou baktériou, do 24 hodín bol mŕtvy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: 123rf.com)

SAN FRANCISCO - Mladý americký vedec podľahol minulú sobotu vysoko nákazlivému kmeňu meningokokovej choroby. S baktériou prišiel do kontaktu pri práci v sanfranciskom laboratóriu, kde paradoxne pracoval na vývoji vakcíny.

Smrť dvadsaťpäťročného Richarda Dina vyšetruje aj americké stredisko pre kontrolu chorôb a ich prevenciu (CDC). Predbežné správy hovoria o tom, mladík sa stal obeťou mimoriadneho pracovného úrazu, keď sa nakazil smrtiacou látkou vo vlastnom laboratóriu.

"Prípady ľudí, ktorí by ochoreli a zomreli na chorobu vyvolanú organizmami, s ktorými pracujú v laboratóriu, sú mimoriadne vzácne," povedal hovorca CDC v Atlante Tom Skinner. Desiatky ľudí vrátane príbuzných, priateľov, spolupracovníkov a lekárov, s ktorými Din pred smrťou prišiel do styku, musia teraz užívať antibiotiká ako prevenciu.

Od 60. rokov minulého storočia sú dostupné očkovacie látky proti niektorým kmeňom meningokokových ochorení. Experti zo sanfraciského zdravotného centra Medical Affairs sa už dvadsať rokov, a zatiaľ neúspešne, pokúšajú nájsť vakcínu proti sérologickej skupine B, čo je kmeň, ktorý zabil Richarda. Mladý vedec zomrel na viacnásobné zlyhanie orgánov a septický šok necelý deň po tom, čo sa u neho objavili príznaky nákazy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu