Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Majestátna hora v Alpách sa rozpadá, odlamujú sa z nej kusy skál!

Švajčiarsky Matterhorn
Švajčiarsky Matterhorn (Zdroj: wikimedia.org)

ZURICH - Majestátny alpský štít Matterhorn, ktorý mnohí pokladajú za jednu z najkrajších hôr na svete, sa kvôli otepľovaniu klímy rozpadá. Podľa nemeckého denníka Bild to zistili švajčiarski vedci. Ohrození sú aj ďalší alpskí velikáni.

Matterhorn vysoký 4478 metrov je jedným z najznámejších symbolov Švajčiarska a celých Álp. Geografi z Zurišskej univerzity v roku 2007 na rôzne miesta hory umiestnili špeciálne snímače a pozorovali zmeny.

Kolobeh topenia a zamŕzania ľadovcovej hory spôsobuje v povrchu hory pukliny. Ak sú príliš veľké, od hory sa odlamujú celé kusy skaly. A práve tento vývoj je na Matterhorne oveľa rýchlejší, než sa doteraz predpokladalo. Aj vzostup teploty o niekoľko stupňov má na hory veľký vplyv.

Ohrozený intenzívnym zvetrávaním ale pravdepodobne nie je len Matterhorn. "Logicky sa dá usudzovať, že rovnaký proces sa v podobnej miere odohráva i v ďalších alpských oblastiach," povedal šéf švajčiarskej vedeckej skupiny Stephan Gruber.

Tieto poznatky pravdepodobne vysvetľujú niekoľko prípadov padania skál, ku ktorým došlo v posledných rokoch. Napríklad v júli roku 2003 sa uvoľnil obrovský balvan práve z Matterhornu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu