Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Obama: Ak v rokovaniach nenastane prelom, na Irán čakajú ďalšie sankcie

Barack Obama
Barack Obama

CARTAGENA - Na Irán budú uvalené ďalšie sankcie v prípade, ak počas nasledujúcich mesiacov nenastane prelom v jadrových rokovaniach Teheránu so svetovými mocnosťami, povedal dnes americký prezident Barack Obama.

"Domnievam sa, že stále máme okienko, v ktorom by sme tento konflikt mohli vyriešiť diplomaticky. Toto okienko sa zatvára a Irán z neho musí vyťažiť," povedal Obama na tlačovej konferencii v kolumbijskom meste Cartagena, kde sa zúčastnil na víkendovom Americkom summite.      

"Tieto rokovania nebudeme mať preto, aby sme ďalej predlžovali stagnujúci proces," upozornil prezident USA.

Obama zároveň vyjadril nádej v súvislosti s vyhliadkami na zmenu na komunistickej Kube a dodal, že v nasledujúcich rokoch by krajina mohla mať možnosť začať proces "zmiernenia". Ako spresnil, Spojené štáty by privítali slobodnú Kubu.

Rozkol ohľadne nesúhlasu USA s účasťou komunistickej Kuby na ďalšom Americkom summite 33 krajín západnej pologule viedol k zlyhaniu dohody o spoločnej záverečnej deklarácii.

Proti účasti Kuby na Amerických summitoch boli len USA a Kanada. Spojené štáty, ktoré na Kubu uvalili ekonomické embargo pred polstoročím, tvrdia, že ostrovný štát nespĺňa demokratické štandardy summitu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu