Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi si mädlia ruky: Slovensko s Ficom môžu využiť vo vlastný prospech!

Slovensko budenajproruskejšou krajinou v EÚ, píše pravda.ru
Slovensko budenajproruskejšou krajinou v EÚ, píše pravda.ru (Zdroj: pravda.ru)

MOSKVA - Slovensko sa za novej vlády Roberta Fica stane najviac proruskou krajinou v Európskej únii. Píše o tom dnes ruský server pravda.ru v komentári k výsledkom slovenských predčasných volieb. Ďalšie denníky pripisujú "socialistický revanš v Bratislave" hlavne vplyvu aféry Gorila, ktorá vyústila v oslabenie pravice a v návrat Ficových sociálnych demokratov (Smer-SD) k moci.

Slovenskí voliči podľa serveru pravda.ru "sotva v prvom rade mysleli na zahraničnú politiku", ale "pre Rusko tu môžu nastať dobré časy", pretože k moci sa vracia Fico a "ťažko v celej EÚ nájsť politika priaznivejšie naladeného voči našej krajine".

Porazená stredopravá koalícia podľa komentátora združovala "typických euroatlantistov", pre ktorých Rusko bolo na okraji záujmu. "Ale myslieť si, že Fico je úplne proruský, by bolo nesprávne. Vládu už viedol v rokoch 2006 až 2010 a nevyviedol Slovensko ani z EÚ, ani z NATO," konštatoval. Aj teraz vo Ficovom programe zostáva európska politika kľúčovou, ale to niekdajšiemu premiérovi svojho času nebránilo dostať vzťahy s Ruskom na "nezvyčajne vysokú úroveň".

Fico hneď po prvom príchode k moci v lete 2006 stiahol slovenských vojakov z Iraku a kritizoval politiku svojho predchodcu Mikuláša Dzurindu za jednostrannú orientáciu na USA a NATO a za ignorovanie Ruska. Vzápätí dokázal, že nehovorí do vetra. Kritizoval vtedy chystané umiestnenie americkej protiraketovej obrany v Česku a Poľsku, "neposlušnosť" voči USA a EÚ prejavil aj odmietnutím uznať nezávislosť Kosova, aj keď sa pravdepodobne riadil ohľadmi na "maďarský separatizmus".

Počas rusko-gruzínskeho konfliktu o Južné Osetsko slovenský premiér ako prvý z európskych politikov za vinníka označil Gruzínsko, a nie Rusko, a na ruskej strane stál aj počas rusko-ukrajinskej "plynovej vojny" v januári 2009, keď všetku zodpovednosť za mrznutie krajanov zvalil na Kyjev.

"Taký človek teraz povedie Slovensko v najbližšej dobe. Európskych politikov, ktorí majú dobrý vzťah k našej krajine, je málo a ich hlas je zle počuť. Teraz by Rusko mohlo využiť Ficov príchod k moci k vlastnému prospechu," uzavrela pravda.ru.

Víťazstvo sociálnym demokratom "zaistil únik z tajných služieb" o korupčných stykoch vládnucej pravice s veľkým biznisom, usúdil denník Kommersant. Stredopravá koalícia mala podľa denníka celkom dobré vyhliadky udržať sa pri moci aj po predčasných voľbách, ktorých vypísanie si vynútil koaličný spor o navýšenie záchranného fondu eurozóny.

"Ale všetkými kartami vládnej koalície zamiešal nečakaný únik kompromitujúcich informácií," napísal denník o vplyve spisu Gorila, svedčiaceho o "úzkom spojení politických špičiek s miestnou oligarchiou".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu