Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemci prirovnávajú Fica k Orbánovi: Jeho víťazstvo je nebezpečné!

Die Tageszeitung si servítku pred ústa nedáva
Die Tageszeitung si servítku pred ústa nedáva (Zdroj: taz.de)

BERLÍN - Väčšina vplyvných nemeckých denníkov sa pomerne kriticky postavila k jednoznačnému víťazstvu strany Smer v nedeľňajších parlamentných voľbách na Slovensku. Zdrvujúci triumf pravdepodobného budúceho premiéra Roberta Fica považujú viacerí komentátori za "nebezpečný". V tejto súvislosti pritom Slovensko porovnávajú so susedným Maďarskom, kde predseda vlády Viktor Orbán takisto disponuje väčšinou v parlamente. Maďarský premiér je už od svojho víťazstva v roku 2010 terčom kritiky zo strany Európskej únie, ktorá poukazuje na jeho údajné nedemokratické praktiky.

K Ficovým kritikom sa prekvapivo pridali aj nemecké ľavicovo orientované médiá. Patrí k nim denník Die Tageszeitung, podľa ktorého predstavuje zisk 83 mandátov v 150-člennom slovenskom parlamente pre jeho stranu Smer možné riziko.

"Fakt, že Fico vyhral voľby, nie je sám osebe nebezpečný. Nebezpečné ale je, že Fico vyhral voľby týmto zdrvujúcim spôsobom," upozorňuje autor komentára. Fica pritom prirovnáva k Orbánovi a označuje ho za "populistu".

Na populizmus bývalého premiéra z rokov 2006 až 2010 upozorňuje aj stredoľavý denník Süddeutsche Zeitung. "Robert Fico je označovaný za populistu a toto pomenovanie je presné," uvádzajú noviny. Konzervatívny Frankfurter Allgemeine Zeitung zase poukazuje na okolnosti toho, ako sa Fico dostal k moci.

"Bolo fatálnou chybou spojiť hlasovanie o účasti Slovenska v eurovale s hlasovaním o dôvere vlády a spustiť tým nové voľby," myslí si prestížny pravicový denník. Fico podľa komentátorov "zvráti reformy, ktoré urobili zo Slovenska jednu z ekonomicky najúspešnejších bývalých komunistických krajín".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu