Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smer oslovuje do vlády nestraníkov: Fico už údajne nechce Tomanovú ani Bašku!

V budúcej vláde by mali sedieť aj odborníci
V budúcej vláde by mali sedieť aj odborníci

BRATISLAVA – Predseda Smeru už v nedeľu avizoval, že do vlády navrhne nečlenov strany Smer. Podľa našich zistení by malo ísť až o päť ministerských stoličiek. Pravdepodobné je, že do kresla ministra zahraničných vecí zasadne Miroslav Lajčák. Hovorí sa však už aj o menách exministrov, ktorých do vlády Fico nenavrhne.

V novom kabinete by nemali byť exministri dopravy Ľubomír Vážny, práce Viera Tomanová, obrany Jaroslav Baška a ani hospodárstva Ľubomír Jahnátek. „Som ponaučený z roku 2006, keď sme sa možno trochu ponáhľali. Budeme si dávať väčší pozor pri personálnych nomináciách,“ vyhlásil v nedeľu ráno v relácii RTVS šéf Smeru.

Z prezídia Smeru už prenikli informácie, že Fico začal oslovovať viacerých odborníkov. Exminister Lajčák bol údajne prvým z nich. Zastupuje momentálne EÚ v Kosove. Podľa našich informácií údajne Lajčák ponuku príjme.

Ministrom obrany by tiež mal byť nestraník. Medzi oslovenými by údajne mohol byť bývalý šéf generálneho štábu Ľubomír Bulík, ktorý skončil iba v novembri minulého roka. 

Medzi exministrami, ktorí majú istotu vo vláde, by mali byť bývalí ministri Robert Kaliňák, Ján Počiatek (už zrejme však nie ako šéf na financiách, ale poradca pre eurofondy), Marek Maďarič. Isté miesto má aj exminister zdravotníctva Richard Raši, ktorého však prvé dva roky nahradí tiež zrejme odborník. Raši bude totiž ešte dva roky primátorom Košíc. Zo Smerákov by nemali vo vláde chýbať Dušan Čaplovič a Peter Kažimír.

Medzi oslovenými odborníkmi by mohol byť bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko na čele ministerstva hospodárstva, člen prezídia KOZ Ján Gašperan na poste ministra školstva, Stanislav Becík ako minister pôdohospodárstva. Prekvapením by mohla byť bývalá šéfka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Zuzana Zvolenská. Údajne sa nad ňou uvažuje ako o budúcej ministerke práce.
 

Najväčší otáznik visí nad ministerstvom spravodlivosti a životného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu