Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zomrel prvý pacient, ktorému transplantovali všetky štyri končatiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ANKARA - Prvá transplantácia štyroch končatín na svete sa nepodarila. Mladý muž, ktorému minulý týždeň prioperovali obe ruky a nohy, v napokon zomrel, oznámila dnes agentúra AP.

Priekopnícky transplantačný zákrok vykonal v piatok tím viac ako 50 tureckých lekárov v univerzitnej nemocnici Hacettepe v Ankare. Prvé správy hovorili o úspechu 20-hodinovej operácie, počas víkendu sa však vyskytli vážne komplikácie.

U 27-ročného pacienta sa začali prejavovať príznaky ťažkej metabolickej poruchy a reakcie na transplantované tkanivo. V nedeľu museli mužovi odoperovať jednu z nôh a v pondelok aj zvyšné tri končatiny.

Napriek obrovskému úsiliu pacient niekoľko hodín nato zomrel. O jeho život bojovalo vyše 90 hodín zhruba 200 lekárov. Nepomohla ani urgentná akcia tureckého Červeného polmesiaca, ktorý do ankarskej nemocnice priviezol stovky krvných konzerv z celej krajiny.

Zosnulý Sevket Cavdar prišiel o obe ruky a nohy pri zásahu elektrickým prúdom v roku 1998. Pred dvoma mesiacmi v inej nemocnici, v meste Antalya na juhu Turecka, sa úplne nevydarila transplantácia troch končatín, keď lekári museli pacientovi následne odoperovať nohu, pretože nastali komplikácie s adaptáciou tkaniva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu