Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovák riadi medzinárodné hnutie skinheadov, priamo z Dublinu!

Mižák (napravo) spolu so svojimi nacistickými kamarátmi Zobraziť galériu (2)
Mižák (napravo) spolu so svojimi nacistickými kamarátmi (Zdroj: sundayworld.com)

DUBLIN/BRATISLAVA - Utiekol zo Slovenska, aby mohol šíriť zlo a nenávisť v Írsku. Reč je o Igorovi Mižákovi, ktorý je členom medzinárodnej neonacistickej organizácie. Už pred niekoľkými rokmi sa o neho zaujímala aj slovenská tajná služba.

Tridsaťpäťročný Košičan do Írska utiekol v roku 2003 po tom, ako ho doma odsúdili na ročný podmienečný trest za vydanie a šírenie najmenej jednej tlačoviny s názvom Edelweiss. Tá propagovala fašizmus a hlásala národnostnú, rasovú a náboženskú diskrimináciu.

V ostrovnej krajine sa Igor rýchlo "zapracoval". Zoznámil sa s ďalšími pravicovými extrémistami a stal sa členom východoeurópskeho hnutia skinheads, ktoré teraz vedie. Popritom sa stýka s členmi spriaznených organizácií ako je napríklad nemecká Third Reich flag.

Ako uvádza írsky týždenník Sunday World, pre niektoré európske neonacistické organizácie dokonca Slovák spravuje webstránky. Keď sa ho redaktor spýtal, či je rasista, odpovedal záporne. "Na Facebooku mám dokonca aj moslimských priateľov. Nesúdim ľudí na základe farby pleti." Zároveň však dodal, že tvrdenia, že počas Holokaustu zomrelo rukou nacistov šesť miliónov Židov, sú trochu prehnané.

Noviny poukazujú aj na Mižákovu spojitosť s rasistickými hnutiami v USA. Jednu z nich mal vraj finančne podporiť. Ide o organizáciu, ktorú založila Vicky Cahillová, neter írskeho kriminálnika Martina "the General" Cahilla.

Slovenský skinhead podľa Sunday World prišiel s myšlienkou založiť "bielu verziu" Facebooku, ktorá by bola nazvaná Aryanspace. "Na webe je toľko sociálnych sietí pre čiernych, moslimov, aziatov, ale nenašiel som žiadnu pre árijcov," obhajuje svoj nápad. Mižák má aj vlastnú webovú stránku, ktorá je "miestom pre úplnú slobodu prejavu, bez ohľadu na to, či tým niekoho nahneváte alebo mu ublížite". Napriek jeho značným počítačovým znalostiam sa stal nedávno terčom útoku nemeckých hackerov, ktorí na internete zverejnili jeho súkromnú emailovú komunikáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu