Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Strach a strkanica na Concordii: Ľudia na VIDEU kričali od strachu!

Posádka nedokázala zabezpečiť, aby sa medzi cestujúcimi nešírila panika.
Posádka nedokázala zabezpečiť, aby sa medzi cestujúcimi nešírila panika. (Zdroj: SITA)

GIGLIO - Panika, ktorá vznikla na palube havarovanej výletnej lode Costa Concordia, trvala niekoľko hodín. Ľudia sa v tme tlačili, aby sa mohli evakuovať, a muži odstrkovali ženy a deti, aby sa ako prví dostali k záchranným člnom, informoval dnes server denníka Daily Record s odvolaním sa na cestujúcich.

Bývalý britský policajt Edwin Gurd povedal, že v niektorých momentoch hrozila smrť ušliapaním. Ďalší z britských cestujúcich, Ian Donoff, ktorý bol na lodi Costa Concordia na svadobnej ceste, povedal, že on a jeho žena Janice z naklonenej lode unikli po lanovom rebríku. Museli zliezť z výšky štvorposchodového domu do záchranného člna.

"Plazili sme sa potme chodbou. Mali sme len blikajúce signálne svetlo na záchrannej veste," povedala Georgia Ananiasová (61). "Počuli sme, ako sa rozbíjajú poháre a riad, ako ľudia narážajú do stien," zasekla sa dojatím, keď spomínala, ako jej pár z Argentíny podával trojročnú dcérku, pretože nemohol udržať rovnováhu v naklonenej lodi.

"Chytila ​​som dievčatko, ale potom ma to tlačilo späť a nechcela som, aby spadlo zo schodov. Dala som ju späť, pretože som ju nemohla držať. Myslela som si, že to je koniec a že by mali byť všetci spolu," povedala. "Hovorím si, kde sú," dodala.

"Museli sme na nich kričať, aby člny spustili," povedal Mike van Dijk (54) z juhoafrickej Pretórie. "Stáli sme v chodbách a nenechali nás ísť do člnov. Bola to úplná strkanica," uviedol turista na margo neschopnosti posádky.

Panika na Concordii

Talianska prokuratúra vedie v súvislosti s tragédiou dve vyšetrovania. Jedno sa týka zvolenej cesty, ktorá viedla vo vzdialenosti 300 metrov od skalnatého pobrežia medzi ostrovčekmi, aj keď bezpečná vzdialenosť je trojkilometrová. Druhé sa týka evakuácie a podozrenia, že kapitán opustil loď skôr, než sa presvedčil, že sú všetci cestujúci v bezpečí. Čelí obvineniu zo zabitia. Potvrdených je šesť obetí a 16 osôb zostáva nezvestných.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu