Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krachujúce Grécko: Už sa im zjavuje obraz toho, čo ich čaká

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hurriyetdailynews.com)

ATÉNY - Gréci pociťujú dlhovú krízu a príznaky možného zrútenia domácej ekonomiky aj v lekárňach. Už takmer dva týždne im lekárnici odmietajú vydávať medikamenty po predložení receptu na poisťovňu a vyžadujú za ne platbu v hotovosti.

Dôvodom je krízová situácia poisťovní, ktoré lekárňam vydané lieky už dlhšiu dobu nepreplácajú. Lekárnici teraz preto po zaplatení vydajú účet, s ktorým sa potom pacienti môžu na poisťovne so žiadosťou o preplatenie obrátiť sami. Podľa gréckych médií môže trvať niekoľko mesiacov až rok, než sa peňazí dočkajú.

"Už sa nám zjavuje obraz toho, čo nás čaká, až definitívne skrachujeme," povedal Teodoros Joannidis, úradník jednej farmaceutickej firmy.

Podľa lekárničky Joanny Kimpeziovej sa vytvoril začarovaný kruh, pretože aj lekárne už musia platiť veľkoobchodu v hotovosti. A to isté platí vo vzťahu obchodu a výrobcov liečiv. "Nezostáva nám tak nič iné než požadovať od pacientov hotovosť," dodala.

Lekárne sa taktiež boria aj s nedostatkom liekov. Farmaceutické spoločnosti ich často nemajú na sklade. Radšej ich predávajú do iných krajín ako Grécka, pretože vláda vlani znížila ich ceny. Podľa agentúry Bloomberg je až v polovici krajiny nedostatok asi 500 najbežnejšie používaných liekov.

"Videl som dodávku aspirínu určenú pre Grécko, ktorú poslali do Poľska. Už aj Poliaci môžu zaplatiť za aspirín viac než Gréci. To je jednoducho spoločný trh, je mi ľúto," komentoval situáciu generálny sekretár asociácie európskych farmaceutických spoločností Heinz Kobelt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu