Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taliani šokovali úniu: Za to, že musia šetriť, chcú odmenu!

Taliansky premiér Mario Monti
Taliansky premiér Mario Monti (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Taliansky premiér Mario Monti pred dnešnou schôdzkou s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou varoval pred antieuropskými náladami v Taliansku, ak jeho vysoko zadlžená krajina nezíska od Európskej únie za svoj úsporný program nejaké výhody, napríklad v podobe zníženia úrokových sadzieb. Povedal to v rozhovore pre denník Die Welt, v ktorom tiež odmietol samostatný postup Paríža a Berlína pri riešení európskych záležitostí.

Monti v rozhovore niekoľkokrát zopakoval, že Taliani priniesli obeť, keď dobrovoľne akceptovali radikálne škrty presadzované jeho úradníckou vládou. "Ak Taliani nedostanú v dohľadnej dobe hmatateľné zisky za svoju pripravenosť k šetreniu a reformám, vypuknú v Taliansku protesty proti Európe, ktoré sa rysujú už dnes. Budú namierené aj proti Nemecku, ktoré považujú za pôvodcu netolerancie v EÚ, a proti Európskej centrálnej banke," mieni taliansky premiér.

"Požadujú po Talianoch ťažkú ​​obeť, tú ale po nich môžu vyžadovať, len ak sa za ňu budú rysovať konkrétne výhody," doplnil Monti a zmienil zníženie úrokových sadzieb. Ak sa politika EÚ nezmení, hrozí podľa neho, že Taliansko skončí v rukách populistov.

Apeninská republika je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, potýka sa však s masívnym zadlžením vo výške okolo 1,9 bilióna eur a rastom úrokov zo štátnych dlhopisov, kvôli ktorému jej hrozí zníženie úverového ratingu. Montiho vláda v snahe zabrániť hospodárskemu kolapsu krajiny a upokojeniu investorov presadila v parlamente súbor úsporných opatrení vo výške 30 miliárd eur a chystá ďalšie kroky na podporu hospodárskeho rastu.

O nich chce Monti hovoriť aj pri dnešnej schôdzke s Merkelovou v Berlíne, ktorá sa má týkať aj krízy v eurozóne. Obaja politici sa pritom líšia v názore na jej riešenie. Uznávaný ekonóm a bývalý eurokomisár je oproti nemeckej kancelárke zástancom väčšieho zapojenia Európskej centrálnej banky a spoločných európskych dlhopisov, takzvaných eurobondov. Je tak bližšie pozícii Paríža ako Berlína.

V rozhovore pre Die Welt síce ocenil prínos spolupráce oboch najsilnejších únijných ekonomík pre rozvoj EÚ, súčasne ale kritizoval samostatnú politiku kancelárky Merkelovej a francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho pri riešení európskych záležitostí. "Obaja by urobili ťažkú ​​chybu, ak by si mysleli, že môžu vládnuť EÚ sami. Európa má veľa centier a Taliansko je jedným z nich," zdôraznil Monti, ktorý sa s Merkelovou a Sarkozym stretne 20. januára v Ríme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu