Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hodiny konca sveta posunuli o minútu bližšie k polnoci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Skupina vedcov, ktorí sledujú pravdepodobnosť svetovej apokalypsy, vyhlásila, že svet sa priblížil k súdnemu dňu.

Magazín The Bulletin of the Atomic Scientists v utorok oznámil, že symbolické "hodiny konca sveta" posunul na čas o päť minút dvanásť. Oproti predchádzajúcej úprave z roku 2010 sa ručička k polnoci priblížila o jednu minútu.

Vedci rozhodnutie zdôvodnili nedostatočným pokrokom pri zastavovaní šírenia jadrových zbraní a pretrvávajúcou nečinnosťou v boji proti klimatickým zmenám.

Skupina vo vyhlásení uviedla, že pred dvoma rokmi bol dôvod pre optimizmus, že svetoví lídri sa môžu zaoberať skutočnými globálnymi hrozbami. V mnohých prípadoch však tento trend nepokračoval, prípadne sa zvrátil.

Symbolické hodiny fungujú od roku 1947, keď ich nastavili na čas 23:53. Pôvodne odzrkadľovali hrozbu svetovej jadrovej vojny, v roku 2007 však vedci z Chicagskej univerzity zvažujú aj klimatické zmeny a vývoj vo vede, ktorý by mohol spôsobiť nezvratné škody.

Doteraz čas na hodinách upravovali dvadsaťkrát. Najbližšie k polnoci - len dve minúty - boli v roku 1953, keď USA a Sovietsky zväz v rozpätí len deviatich mesiacov otestovali termonukleárne zbrane. Najďalej - 17 minút pred polnocou - ich nastavili v roku 1991, keď USA a Sovietsky zväz podpísali zmluvu o obmedzení počtu jadrových zbraní. Kubánsku raketovú krízu z roku 1962 nezohľadňovali, keďže Washington a Moskva ju vyriešili pred koncom roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu