Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hladní po vzdelaní: V tlačenici pri zápise na univerzitu ušliapali ženu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JOHANNESBURG - Matka nádejného študenta dnes prišla o život a 17 ľudí utrpelo zranenia, z toho traja vážne, v tlačenici pri zápise na univerzitné štúdium v Johannesburgu, ktoré chudobní študenti považujú za jedinú šancu na lepší život.

Podľa tlačovej agentúry SAPA k incidentu došlo po otvorení brány, keď sa všetci čakajúci hnali dovnútra.    

Nezamestnanosť medzi mládežou v Juhoafrickej republike dosiahla približne 50 percent a mnohí považujú univerzitný diplom za jedinú možnosť, ako uniknúť z chudoby.

Tisíce potenciálnych žiadateľov prespávali pred univerzitou na chodníku v nádeji, že sa budú môcť zapísať na niektoré z 800 študijných  miest, na ktoré môžu postúpiť, ak dosiahli dobré výsledky v národných skúškach. Zápis sa dnes končil a hoci bola možnosť zapísať sa online, mnohí z chudobných rodín nemajú prístup k internetu.

Počty záujemcov vysoko prevyšujú kapacitné možnosti univerzít. Za apartheidu mohlo v Juhoafrickej republike študovať iba zopár jednotlivcov z černošskej populácie, väčšina mladých túto možnosť nedostala. Keď sa pred 18 rokmi režim apartheidu skončil, brány univerzít sa otvorili pre všetkých.

Univerzita po dnešnom incidente v televízii oznámila, že "má priestor pre dodatočných 500 či 800 študentov".

Juhoafrické ministerstvo školstva čelilo kritike, že neposkytuje dostatok odborného vzdelávania v krajine, ktorej vláda sa ponosuje na nedostatok kvalifikovaných pracovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu