Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stephen Hawking zháňa údržbára svojho hlasu

Stephen Hawking Zobraziť galériu (2)
Stephen Hawking

LONDÝN - Máte záujem starať sa o to, aby bol hlas slávneho britského vedca, teoretického fyzika a bádateľa v odbore kozmológie Stephena Hawkinga počuť?

Potom by sa vás mohol týkať inzerát, ktorý zverejnil na svojich internetových stránkach. Hľadá v ňom za solídny plat asistenta, ktorý by mu pomáhal vyvíjať a udržiavať elektronický hovoriaci systém, s ktorého pomocou dokáže svetu oznamovať svoje myšlienky o fungovaní vesmíru napriek ťažkej chorobe, kvôli ktorej je prakticky úplne ochrnutý.

 

Inzerát na stránke Stephena Hawkinga

Inzerát na stránke Stephena
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet)

 

Podľa inzerátu by záujemca mal byť zbehlý v počítačoch, ochotný cestovať a schopný opraviť elektronické zariadenia "bez manuálu aj technickej podpory".

Jeden z najznámejších teoretických fyzikov sveta Hawking trpí vážnou amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS), druhom postihnutia motorických neurónov, kvôli ktorej je prakticky úplne paralyzovaný.

Svoj skutočný hlas stratil pri tracheotómii v roku 1985, ale s pomocou počítača pripojeného k elektrickému vozíku dokáže hovoriť vďaka systému, ktorý prevádza do podoby hovoreného slova pohyby jeho tváre.

Syntetický, monotónny robotický hlas sa stal skoro rovnako slávnym ako sám Hawking, ale počítač mu neslúži len k reči. S jeho pomocou sa môže pripojiť k internetu a infračervený univerzálny diaľkový ovládač mu napríklad umožňuje rozsvecovať svetlá, pozerať sa na televíziu alebo otvoriť dvere doma či v kancelárii.

Jedná sa o komplikovaný, na mieru vytvorený systém. Na toho, kto by si trúfol na jeho údržbu, čaká ročný plat približne 25 tisíc libier (asi 30 tisíc eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu