Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na osýpky, v Európe sú na vzostupe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Po rokoch poklesu sú osýpky v Európe opäť na vzostupe. Vyplýva to z novej správy, ktorú vo štvrtok zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

V októbri európski zdravotníci nahlásili vyše 26 tisíc prípadov osýpok, na ktoré zomrelo deväť ľudí. To je trojnásobok prípadov ako za rovnaké obdobie v roku 2007, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).
      
Z uvedeného počtu ich približne 14 tisíc zaznamenali vo Francúzsku, prevažne u detí starších piatich rokov a u mladých dospelých. Ďalšie veľké epidémie osýpok sa vyskytli v Španielsku, Rumunsku, Macedónsku a Uzbekistane.
      
"Vidíme prudký nárast počtu prípadov, ktorých je oveľa viac ako sme mali v uplynulých piatich či šiestich rokoch," konštatovala Rebecca Martinová, ktorá je manažérkou očkovacieho programu európskej kancelárie WHO v Kodani. Počty osýpok celé roky klesali, prudko narastať začali koncom roka 2009.
      
Podľa Rebeccy Martinovej epidémiu vyvolalo najmä nízke percento očkovaných. Upozornila tiež, že asi polovica chorých sú ľudia starší 15 rokov.
      
"Ľudia, ktorí neboli zaočkovaní v priebehu rokov, teraz dávajú vírusu veľkú príležitosť, aby sa šíril," zdôraznila.
      
Správa amerického CDC uvádza, že celkový počet očkovaných v Európe je vysoký, ale nedosahuje potrebných 95 percent, ktoré by zastavili epidémie. Z ľudí, ktorí dostali osýpky, nebola asi polovica zaočkovaná a u mnohých ďalších nebolo jasné, kedy a ako boli zaočkovaní.
      
Nárast osýpok v Európe sa prejavil aj inde. V USA zaznamenali ich najvyšší počet za 10 rokov a 20 z 250 tohtoročných prípadov bolo spojených s Európou. Zvyčajne majú v USA iba 50 prípadov osýpok ročne. V máji upozornili ľudí cestujúcich do zámorí, aby sa pred cestou nechali zaočkovať.
      
Osýpky sú vysoko infekčné a až 90 percent ľudí, ktorí sa dostanú do kontaktu s infikovaným človekom ochorie, uviedli experti. Vírus sa šíri vzduchom a v uzavretých miestnostiach môžu infikované kvapôčky prežiť až dve hodiny od odchodu chorého.
      
V roku 2008 zomrelo na osýpky vo svete asi 164 tisíc ľudí, vyše 95 percent z nich v chudobných krajinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu