Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Čechách štrajkujú piloti ČSA, zrušili 40 letov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

PRAHA - Piloti Českých aerolínií (ČSA) dnes začali protest proti reštrukturalizácii firmy. Niektorí z nich nenastúpili do práce kvôli údajnej indispozícii. Hovorca Českého združenia dopravných pilotov (CZALPA) Filip Gaspar povedal, že kvôli protestom dnes neodletí asi 40 letov ČSA, čo je zhruba polovica.

Aktuálne bolo zrušených 18 spojov v oboch smeroch, potvrdila hovorkyňa Skupiny ČSA Hana Hejsková. Piloti protestujú proti prevádzaniu lietadiel ČSA z materskej firmy do dcérskej spoločnosti.

Zo šestnástich ranných liniek zatiaľ podľa združenia pilotov neodletela polovica. Spojenie údajne zaisťujú ľudia z vedenia spoločnosti, obyčajní piloti výzvu združenia CZALPA prevažne poslúchli. "Piloti manažmentu po prebdenej noci trávia 12 hodín v kokpite, čo považujeme za pohrávanie si s bezpečnosťou," povedal Gaspar. ČSA sa podľa Gaspara snaží ďalších pilotov získať napríklad tým, že obvoláva bývalých zamestnancov, ktorých v minulých mesiacoch prepustila. Zároveň sa snaží využiť pilotov iných spoločností, čo je v rozpore s predpismi, dodal.

"Naším cieľom nie je v žiadnom prípade snaha poškodiť fungovanie firmy a znepríjemniť život cestujúcim. Musíme ale upozorniť verejnosť aj vlastníka, na kroky manažmentu, ktoré idú proti dlhodobým záujmom spoločnosti a nesú známky tunelovania," povedal prezident CZALPA Peter Žmolík.

Podľa hovorkyne Letiska Praha Evy Krejčí zatiaľ v odletových halách nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o mimoriadnu udalosť. Zatiaľ vraj nedochádza k žiadnemu neobvyklému zhlukovaniu ľudí. Cestujúcim, ktorých let bol zrušený, ČSA umožní bezplatnú zmenu rezervácie na iný termín alebo vrátenie letenky, oznámila Hejsková.

Združenie kritizuje kroky súčasného i predchádzajúcich manažmentu ČSA dlhodobo. Podľa CZALPA pristupujú k reštrukturalizácii s vidinou krátkodobého výnosu slúžiaceho na zalepenie dier v hospodárení podniku. Podľa Gaspara v ČSA nestačí výmena manažmentu, podstatné je pre firmu okamžite nájsť vhodného strategického partnera, ktorý má skúsenosti z oblasti letectva.

Topky.sk zisťovali, aká je situácia ohľadom letov spoločnosti ČSA na bratislavskom letisku. Žiadny z nich nebol dnes zrušený a všetky pravidelné linky by mali odletieť podľa plánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu