Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Portugalsko ochromil štrajk proti úsporným opatreniam

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LISABON - Verejnú dopravu v Portugalsku ochromil dnes generálny štrajk proti úsporným opatreniam, ktoré musel Lisabon prijať výmenou za poskytnutie medzinárodného záchranného úveru.

Štrajk vyhlásili najväčšie portugalské odborové centrály CGTP a UGT, združujúce zhruba 1,2 milióna zamestnancov prevažne robotníckych profesií.

V dôsledku 24-hodinového generálneho štrajku museli byť zrušené desiatky medzinárodných letov, nepremávali vlaky, autobusy a ani metro v hlavnom meste Lisabon. Prakticky sa zastavilo doručovanie pošty a odvoz odpadu.

Očakáva sa, že protestné zastavenie práce v priebehu dňa naruší aj fungovanie štátnych inštitúcií a zdravotníckych a školských zariadení.

Odborárski predáci nesúhlasia s vládnym programom zvýšenia daní, znižovania miezd a obmedzovania zamestnaneckých benefitov. Krajina pritom naďalej zápasí s recesiou, deficitom verejných financií a rastúcou nezamestnanosťou.

Portugalsko muselo ako tretia krajina eurozóny požiadať v apríli Európsku úniu a MMF o záchranný úver vo výške 78 miliárd eur. Podmienkou pôžičky je zníženie rozpočtového deficitu v tomto roku na 5,9 percenta HDP, v roku 2012 na 4,5 percenta HDP a v roku 2013 na tri percentá HDP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu