Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rodiny vymenených dievčatiek: Po 12 rokoch vysoké odškodné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruský súd dnes rozhodol, že pôrodnica musí vyplatiť odškodné vo výške rovnajúcej sa vyše 70.000 eur každej z dvoch rodín, ktorým po pôrode vymenila deti. Rodiny s pomocou testov DNA iba nedávno zistili, že ich 12-ročné dcéry boli omylom po narodení zamenené.

Ruské televízne stanice o dráme informovali v hlavných správach.  Zábery zo súdnej siene v meste Kopejsk v pohorí Ural ukázali, ako sa rodičia tešili z dnešného rozhodnutia.

Odškodnenie je na ruské pomery obrovské, keďže priemerná mesačná mzda sa v súčasnosti rovná približne 350 eur.

Rodiny zistili výmenu po tom, ako bývalý manžel jednej z matiek, Julie Beljajevovej, odmietol platiť na ich dcéru Irinu, pretože sa mu nepodobala. Test DNA odhalil, že ani jeden z nich nie je jej biologickým rodičom. Začalo sa oficiálne vyšetrovanie, ktoré zistilo jej skutočných rodičov a našlo sa aj vlastné dieťa Beljajevovej.

Napriek súdnemu víťazstvu cíti táto žena naďalej trpkosť. "Žiadne peniaze na svete nenahradia vzťah dieťaťa a matky. Želala by som si, aby mohli napraviť naše životy," povedala v televízii.

Dievčatá nechcú opustiť rodičov, ktorí ich vychovali, ale rodiny  uvažujú o kúpe dvoch domov v tesnom susedstve, aby zostali v blízkom styku, informovala agentúra Associated Press.

"Páčil by sa mi spoločný dom, aby sme si nemuseli robiť starosti s tým, že ma ich dcéra príde pozrieť a naopak," nechal sa počuť biologický otec Iriny, Najmat Iskanderov, ktorý je Tadžik.

Iskanderov mal za ženu Rusku, s ktorou vychovával dcéru Anju a ich ďalšie deti ako zbožných moslimov. Keď mu polícia povedala o omyle v pôrodnici a že Anja nie je jeho biologická dcéra, nechcel tomu uveriť. "Je to ťažké. Jedna rodina je kresťanská, druhá moslimská. Máme rozdielne tradície. To, čoho sa najviac obávam, je, že dcéra, ktorú som vychoval, začne navštevovať bary, prestane sa modliť a pracovať. Bojím sa, že stratí svoju vieru."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu