Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Toto je Kaddáfího vrah: Hneď po poprave prijímal gratulácie!

Údajný vrah Muammara Kaddáfího
Údajný vrah Muammara Kaddáfího

PRAHA - Na internete sa objavilo video zachytávajúce muža, ktorého rukou údajne zomrel bývalý líbyjský diktátor. "Toto je muž, ktorý zabil Kaddáfího," oslavujú rebeli. "Urobil to vlastnými rukami a ja som svedok," kričí jeden z nich.

Otázka, ako zomrel bývalý líbyjský diktátor, ešte stále nie je zodpovedaná. Podľa poslednej oficiálnej verzie bol Kaddáfí smrteľne zasiahnutý pri prestrelke, ktorá sa strhla pri jeho prevoze do nemocnice. Podľa rebelov bol však plukovník zranený, už keď ho našli v jeho úkryte.

"Povedal som to tlači už niekoľkokrát. Vyšetrovateľ v lekárskej správe uviedol, že Kaddáfí už bol zranený, vytiahnutý z betónovej rúry, naložený do auta a na ceste do poľnej nemocnice postrelený v prestrelke z oboch strán," uviedol dočasný líbyjský premiér Mahmoud Jibril.

Líbyjský patológ Othman al-Zintani zverejnil výsledky pitvy, ktorá mala potvrdiť, že bývalého vodcu zabila guľka do hlavy, pričom ďalší zásah potom utrpel v oblasti žalúdka. Nebol však schopný určiť, či guľka vyšla zo zbraní rebelov alebo Kaddáfího jednotiek. Rebeli stále popierajú, že by ho zastrelili úmyselne.

Video, na ktorom oslavujú údajného vraha, ale s touto verziou príliš nekorešponduje. Zábery ukazujú Kaddáfího prevoz, jeho umieranie a tiež oslavy muža, ktorý mal na zvrhnutého diktátora vystreliť smrtiacu guľku.

"To je ten človek, ktorý ho zabil. Som svedok, ktorý to všetko videl," raduje sa jeden z bojovníkov, ktorí muža obklopili. "Našli sme ho v diere, boli tam aj ďalší ľudia," dodáva strelec držiac v ruke zbraň, z ktorej smrteľná guľka vyšla. "Toto je jeho krv," kričí ďalší muž v zábere.

Revolucionári vystavujú aj auto, v ktorom Kaddáfího zadržali. Konvoj exdiktátora napadli, keď sa minulý štvrtok snažil utiecť z rebelmi obsadenej Syrty. Zelené vozidlo rozbitým oknom je pomaľované graffiti a vystavené na trhu v Misuráte. Neďaleko taktiež vystavujú Kaddáfího telo v chladničke.

 "Na tom, ako Kaddáfí zomrel, veľmi záleží," povedala Leah Whitsonová z ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch. "Určí to, či nová líbyjská vláda bude riadená právom, alebo násilím," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu