Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zemetrasenie v Turecku: 217 mŕtvych, 1090 zranených

Turecko po zemetrasení Zobraziť galériu (7)
Turecko po zemetrasení

ANKARA - Nedeľné silné zemetrasenie na východe Turecka si vyžiadalo najmenej 217 mŕtvych a 1090 zranených. Najnovšiu bilanciu otrasov povedal podľa agentúry AFP minister vnútra Idris Naim Sahin. Podľa jeho spresnenia zahynula stovka ľudí v provincii Van a 117 v okrese Ercise. Do postihnutej oblasti priletel premiér Recep Tayyip Erdogan. Premiér v prvej informácii pre novinárov v provinčnom správnom stredisku Van hovoril o 138 mŕtvych a 350 zranených.

Zemetrasenie o sile 7,2 stupňa udrelo v danej oblasti v nedeľu po poludní, neskôr ju zasiahlo údajne až 70 následných otrasov o sile 4,2 až 5,6 stupňa. Turecké seizmologické observatórium Kandilli odhaduje počet možných obetí až na tisíc osôb. V oboch najviac postihnutých mestách Van a Ercise, podľa agentúry Reuters, úboho vybavené záchranárske tímy spolu s vojakmi vyslobodzujú z trosiek zrútených budov jedno telo za druhým. Aj sami obyvatelia vyzbrojení lopatkami horúčkovito hľadajú vo svetle reflektorov a bateriek v sutinách svojich blízkych.

"Počuli sme volanie a stonanie spod trosiek, čakáme na záchranné tímy," povedal agentúre Reuters Halil Celik stojací pred troskami budovy, ktorá sa mu zrútila pred očami. "Zrazu zemetrasenie strhlo dom predo mnou. Všetci, ktorí sme boli blízko, sme tam bežali a vytiahli sme zo sutín dvoch zranených ľudí. Na druhej strane ulice sú pod zrúteným domom zrejme uväznení traja dospievajúci." Postarší záchranár sa rozvzlykal, tvár má pokrytú prachom, tvrdí Reuters. Polícia udržuje stranou prizerajúcich, posádka sanitky čaká pripravená poskytnúť pomoc niekomu z vyprostených žijúcich ľudí.

V oboch mestách sú výpadky prúdu, vo Vane boli preventívne zastavené aj dodávky plynu kvôli obavám z náhodného výbuchu. Mnohí ľudia z postihnutých miest v strachu z ďalších otrasov utekajú, iní sa zdržujú na voľných priestranstvách. V nemocnici v Ercise lekári a sestry ošetrujú zranených v záhrade, pretože nemocničná budova bola silne poškodená.

"Nemôžeme operovať vo vnútri. Ošetrujeme zranených v záhrade a v susednej budove, ktorá má generátor," povedala zdravotná sestra Eda Ekizogluová televízii CNN Turk. V meste sa zriaďujú narýchlo dve poľné nemocnice. "Veľa budov sa zrútilo, veľa ľudí zahynulo, počet ale nepoznáme. Čakáme na akútnu pomoc, je to veľmi naliehavé," povedal spravodajskej televízii NTV starosta ercise Zulfukar Arapoglu. "Potrebujeme hlavne stany a záchranné tímy. Nemáme sanitky, máme len jednu nemocnicu." Turecký Červený polmesiac podľa agentúry Reuters uviedol, že jeden z jeho tímov pomáha zachraňovať ľudí zo zrúteného študentského internátu v Ercise. Poskytol vraj už 1200 stanov, viac ako 4000 prikrývok a potraviny.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu