Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Násilie v Aténach: Rozhnevaní Gréci nesúhlasia so šetrením!

Polícia sa snaží urobiť s demonštrantmi poriadok Zobraziť galériu (9)
Polícia sa snaží urobiť s demonštrantmi poriadok (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Gréci rozhnevaní úspornými opatreniami vlády dnes pokračujú druhým dňom v generálnom štrajku. Výdavkové škrty a zvyšovanie daní vyvolali násilnosti na aténskych uliciach, nezabránili však tomu, aby grécky parlament v stredu predbežne väčšinou hlasov schválil nový zákon o úsporných opatreniach. Dnes čaká poslancov rozhodujúce hlasovanie o detailoch zákona.

Reštriktívne opatrenia zahŕňajú prepustenie 30-tisíc zamestnancov verejnej správy, zvýšenie daní, zníženie miezd a dôchodkov a pozastavenie platnosti kolektívnych odborárskych zmlúv. Nahnevali dokonca aj niektorých poslancov vládnucej socialistickej strany.

Odbory na dnešok naplánovali ďalšie demonštrácie, chcú obkľúčiť parlament a pokúsiť sa zabrániť poslancom dostať do budovy na hlasovanie. V stredu vypukli zrážky počas protestného pochodu v Aténach, na ktorom sa zúčastnilo vyše 100-tisíc ľudí.

Do dvojdňového generálneho štrajku vstúpili zamestnanci všetkých profesií, od zubárov cez lekárov a právnikov až po taxikárov, strážcov väzníc, učiteľov, pracovníkov bánk a dokov.

Prvý deň generálneho štrajku zastavil v Grécku aj leteckú a trajektovú dopravu, zatvorené zostali nielen banky a úrady, ale aj obchody.

Nepokoje v Grécku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu