Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Počas generálneho štrajku prepukli v Grécku násilnosti

Počas generálneho štrajku prepukli v Grécku násilnosti Zobraziť galériu (5)
Počas generálneho štrajku prepukli v Grécku násilnosti

ATÉNY - Stovky vyčíňajúcich mladých ľudí dnes rozbíjali a rabovali obchody v centre gréckych Atén počas veľkého protivládneho zhromaždenia proti novým úsporným opatreniam. Zhromaždenie vyústilo večer do násilností.

Demonštranti pred parlamentom hádzali kusy maramoru a benzínové bomby do poriadkovej polície, ktorá reagovala použitím slzotvorného plynu a ohlušujúcich granátov. Polícia oznámila, že najmenej 17 ľudí bolo hospitalizovaných so zraneniami. Najmenej traja novinári informujúci o demonštráciách utrpeli menšie zranenia.

Násilie sa rozšírilo po celom centre Atén, cez ktoré pochodovalo najmenej 100.000 ľudí v rámci prvého dňa generálneho štrajku proti hospodárskej politike vlády. Odbory označili dnešný protest za najväčší za ostatné roky.

V prvý deň generálneho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Polícia a výtržníci medzi sebou bojovali v úzkych uličkách v centre Atén, pričom z horiacich odpadkov a autobusových zastávok stúpali k oblohe stĺpy hustého čierneho dymu.

Dnešný štrajk, ktorý prerušil leteckú aj verejnú dopravu a spôsobil zatvorenie obchodov aj škôl, sa konal pred štvrtkovým hlasovaním parlamentu o novom kole úsporných opatrení vlády - medzi nimi je zvýšenie daní, zníženie miezd a prepúšťanie štátnych zamestnancov.

V prvý deň generálneho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zahraniční veritelia žiadajú uskutočnenie reforiem ešte predtým, ako dajú Grécku jeho ďalšiu časť peňazí zo záchranného finančného balíka. Grécko oznámilo, že do mesiaca sa mu minú peniaze, ak nedostane ďalšiu splátku vo výške osem miliárd eur od svojich partnerov z eurozóny a od Medzinárodného menového fondu (MMF).

Väčšina protestujúcich, ktorí sa dnes zhromaždili v centre Atén, pochodovala pokojne, ale davy pred parlamentom sa dostávali do zrážok s políciou. Tá sa ich snažila rozohnať viacerými dávkami slzotvorného plynu. Benzínová bomba podpálila miesto prezidentskej stráže pri Hrobe neznámeho vojaka pred parlamentom a potýčky prebiehali aj v niekoľkých bočných uličkách pri parlamente a na hlavnom námestí Syntagma.

V prvý deň generálneho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Neďaleko nich skupiny maskovaných demonštrantov v kapucniach vylamovali kusy mramoru z priečelí budov pomocou kladív a sochorov a rozbíjali nimi okná a znaky bánk. Šarvátky tiež prepukávali medzi výtržníkmi a demonštrantami, ktorí sa snažili zabrániť mládeži v ničení priečelia obchodov a bánk popri trase pochodu.

Pouliční predavači predávali výtržníkom plavecké okuliare ako pomoc pre účinkami slzotvorného plynu.

V druhom najväčšom gréckom meste Solún protestujúci rozbili fasády približne desiatich obchodov, ktoré sa nezúčastnili štrajku a zostali otvorené, ale aj piatich bánk a bankomaty. Polícia zasiahla slzotvorným plynom a ohlušujúcimi granátmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu