Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Posledná veta pred popravou: Nezabil som vášho syna, otca a brata!

Protesty proti poprave Troya Davisa Zobraziť galériu (5)
Protesty proti poprave Troya Davisa (Zdroj: SITA)

ATLANTA - V americkom štáte Georgia bol v noci na dnešok popravený smrtiacou injekciou Troy Davis, ktorého vina údajne nebola podľa mnohých ľudí jednoznačne preukázaná. Pripravovaná poprava vyvolala vlnu odporu v Spojených štátoch i v Európe. Na mieste popravy sa podľa agentúry AP zišlo okolo 700 jeho prívržencov.

Väzenie v Jackson spresnilo, že Davis bol popravený v stredu o 23:08 miestneho času (05:08 SELČ). Poprava sa mala pôvodne konať v 01:00 SELČ, ale bola odložená do rozhodnutia federálneho Najvyššieho súdu USA, ku ktorému sa na poslednú chvíľu obrátili advokáti odsúdeného. Súd po štyroch hodinách žiadosť o zastavenie popravy zamietol.
 
Keď prišiel čas na posledné slová, Davis sa chopil chvíle. Rozprával rýchlo a s istotou. Rodine MacPhailovcov povedal, že necíti zodpovednosť za smrť: "Udalosť, ktorá sa stala v tú noc, nebola moja chyba. Nemal som zbraň. Ja osobne som nezabil vášho syna, otca a brata. Som nevinný." Davis vyzval svojich zástancov, aby "pokračovali v boji" za odhalenie pravdy. Krátko predtým, ako mu v žilách začali prúdiť smrtiace látky, povedal svojim katom: "Nech Boh spasí vaše duše." Davis rýchlo zažmurkal. Pevne stisol viečka. Záves sa následne zatiahol. V cele smrti Davis odmietol posledný pokrm a vyhlásil, že hodiny pred popravou chce stráviť s priateľmi a rodinou.
   
Davis bol v roku 1991 odsúdený za vraždu policajta spáchanú o dva roky skôr. Sedem z deviatich svedkov však podľa amerických médií od tej doby buď úplne odvolalo, alebo významne zmenilo svoje výpovede. Niektorých z nich vraj vtedy polícia zastrašovali, navyše sa nikdy nepodarilo nájsť vražednú zbraň a Davisa s činom nespájajú žiadne stopy DNA.
   
K preskúmanie rozsudku už skôr vyzval americkú justíciu nositeľ Nobelovej ceny za mier Desmond Tutu, pápež Benedikt XVI, bývalý americký prezident James Carter a skupina päťdesiatich amerických kongresmanov. Minulý týždeň na Davisovu podporu v uliciach niektorých amerických miest pochodovali tisícky ľudí. Medzinárodná organizácia Amnesty Interantional v utorok uviedla, že ak sa poprava uskutoční, bude to "obrovské zhoršenie v dodržiavaní ľudských práv v USA".
   
V stredu sa k protestu proti chystanej poprave pripojil aj generálny tajomník Rady Európy Thornbjörn Jagland. "Dôvodom nie je len náš nesúhlas s trestom smrti, ale predovšetkým pretrvávajúce vážne pochybnosti o oprávnenosti daného rozsudku," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu