Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rómsky gang si z 24 mužov spravil novodobých otrokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Z dvoch tuctov mužov z Veľkej Británie (17), Poľska (3), Rumunska (2) a dvoch ostávajúcich, ktorí sú buď občanmi Litvy alebo Ruska, urobil novodobých otrokov na Britských ostrovoch rómsky gang z Írskej republiky. Vyplýva to z neoficiálnych informácií, ktoré zverejnili dnes poľské elektronické médiá, ako aj tlačová agentúra PAP.

Britská polícia pri rozsiahlej operácii v kempingu v Leighton Buzzard, vyše 70 kilometrov severne od Londýna, zneužívaných oslobodila a zadržala podľa spresnených informácií štyroch mužov a jednu ženu, podozrivých z novodobého otrokárstva. Všetci sú príslušníkmi rómskeho etnika a pochádzajú z Írska. Po troch ďalších podozrivých sa ešte pátra.

Zadržanú tehotnú ženu medzičasom na kauciu prepustili na slobodu. Z kempingu, v ktorom sa našli aj zbrane, drogy a finančná hotovosť, previezli obete svojvôle do nemocnice. "Muži boli v zlom zdravotnom stave a museli žiť v šokujúco špinavých a úzkych životných priestoroch," citovali médiá slová šéfinšpektora Seana O'Neila.

Podľa dostupných informácií mali podozriví, jeden z ktorých strávil v katastrofálnych podmienkach 15 rokov, pracovať pri kladení dlažby. Naverbovaným krátko po príchode páchatelia oholili hlavy, obrali ich o osobné doklady a mobilné telefóny a upozornili, že už nemajú príbuzných, že ich novou rodinou sú ich trýznitelia.

Obete, ktoré sa grupovali z radov nezamestnaných alebo osôb s psychickými problémami, umiestnili v človeku nedôstojných podmienkach bez tečúcej vody, bez toaliet. V rôznych lokalitách pracovali šesť dní v týždni, rozvoz do práce sa začínal o piatej hodine rannej. V nedeľu museli potom upratovať miesto, v ktorom ich zadržiavali a jeho okolie. Za práce nedostávali žiadnu odmenu.

Deväť z mužov sa na ďalšom vyšetrovaní prípadu odmietlo spolupodieľať, kým ostávajúcich 15 tak činí, avšak je stále kvôli podvýžive a iným zdravotným problémom v starostlivosti zdravotníkov. Podľa informácií verejnoprávnej britskej BBC by malo ísť o osem Britov, troch Poliakov, Lotyša, Litovca a dvoch ďalších mužov, ktorých štátna príslušnosť ešte nie je známa.

Páchateľom hrozí v prípade potvrdenia viny podľa britskej legislatívy trest väzenia až na 14 rokov, navyše aj vysoká pokuta, prípadne aj prepadnutie majetku.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu