Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Žrádlo pre psov podávali vojakom miesto hovädzieho

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VLADIVOSTOK - S pokutou 90 tisíc rubľov (približne 2200 eur) odišiel dnes zo súdu v ruskom Vladivostoku práporčík Vjačeslav Gercog, ktorý v armádnom sklade vydával mäsové konzervy určené pre psov za hovädzie a kŕmil ním príslušníkov svojej jednotky. Jeho nadriadený Igor Matvejev, ktorý na podvod upozornil, dopadol oveľa horšie - dostal štyri roky väzenia za to, že údajne napadol dvoch svojich podriadených.

Matvejev tento rok v máji našiel v sklade konzervy, ktorých obsah bol pri bližšej ohliadke iný, ako deklaroval obal. Mäso určené psom servírovala armáda vojakom ako hovädzie vo vlastnej šťave. Matvejev takých konzerv v sklade napočítal cez tri tisícky.

Psie konzervy pôvodne výrobca pomenoval po legendárnych psoch Belcovi a Strelcovi, ktorí sa v roku 1960 s kozmickou loďou Vostok vypravili do vesmíru. Obal pôvodných konzerv ale v sklade prelepili na hovädzie prvej akosti.

Sťažnosť, ktorú na serveri YouTube vojak adresoval prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, armáda odmietla ako nepodloženú a odplata podľa ruských médií prišla skoro. Priviedla Matvejeva pred vojenský súd, kde sa zodpovedal z údajného útoku na dvoch vojakov nižšie hodnosti. Súd majora uznal vinným a odsúdil ho - zatiaľ neprávoplatne - k štyrom rokom väzenia.

Pred súd sa nakoniec dostal aj Gercog, ktorý sa k činu pod ťarchou dôkazov priznal. K pokute 90 tisíc rubľov musí odsúdený našetriť ešte ďalších 112 tisíc, ktoré má z rozhodnutia občianskeho súdu vyplatiť ako náhradu spôsobenej škody.

Motívom Gercogovho činu bola snaha ututlať defraudáciu 11 tisíc konzerv hovädzieho, ktorú by mohla odhaliť blížiaca sa inventúra. Vojenskí kontrolóri sa pri nej nedopočítali ani zásob rybích konzerv, kondenzovaného mlieka, masla a lekváru. Škodu spôsobenú mankom, ktorá dosahovala takmer jedného milióna rubľov, Gercog uhradil už počas vyšetrovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu