Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Brutalita Kaddáfího jednotiek, väzňov držali v kontajneroch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRIPOLIS - Libyjskí vojaci pôsobiaci na severozápade krajiny držali svojich väzňov v kovových kontajneroch, kde sa mnohí z nich udusili. O ďalších praktikách používaných Kaddáfiho jednotkami informovala vo štvrtok organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International s odvolaním sa na výpovede niekoľkých svedkov (AI). Ako vyplýva z prieskumu organizácie, v júni takto zomrelo najmenej 19 Líbyjčanov.

Traja svedkovia pre AI uviedli, že boli v júni držaní s ďalšími väzňami v kontajneroch stojacich na plnom slnku na ceste v blízkosti mesta Chums asi 120 kilometrov východne od Tripolisu. Zadržaní v horúčave pili vlastný moč, uviedla organizácia v oznámení, ktoré čerpalo zo svedectva. Keď volali o pomoc, ich dozorcovia na nich vraj volali "buďte ticho, vy krysy!". AI mučenie a zabitie väzňov označila za vojnový zločin.
    
Zo zlého zaobchádzania s väzňami však obviňuje AI aj povstaleckú stranu. V utorok informovala, že objavila 125 ľudí tesniacich sa takmer bez možnosti pohybu v jednej cele. Prechodná národná rada pritom sľubovala, že jej jednotky sa rovnakého porušovania ľudských práv ako Kaddáfího režim dopúšťať nebudú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu