Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Začal sa boj o líbyjskú ropu: Francúzi dajú povstalcom 1,5 miliardy

Líbyjskí povstalci
Líbyjskí povstalci

PARÍŽ - Francúzsko dostalo súhlas s uvoľnením 1,5 miliardy eur v prospech líbyjskej povstaleckej vlády, oznámil to dnes v Paríži francúzsky minister zahraničia Alain Juppé.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL povedal, že situácia v Líbyi sa už stabilizovala natoľko, že prišiel čas pomôcť víťazným povstalcom s obnovou. O jej podobe majú dnes vo francúzskej metropole konať zástupcovia približne šesťdesiatich krajín sveta.

Francúzsko v stredu požiadalo sankčný výbor OSN, aby 1,5 miliardy eur uvoľnil zo zmrazených kont zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Vo francúzskych bankách má uložené celkovo 7,6 miliardy. "Musíme pomôcť Prechodnej národnej rade (NTC), pretože Líbya je poničená, humanitárna situácia je tam zlá a chýba voda, elektrina a pohonné hmoty," povedal minister Juppé v RTL.

O uvoľnenie miliardových súm už OSN požiadali Spojené štáty a Británia. O ďalších krokoch pri obnove Líbye má konať konferencia zhruba šesťdesiatich štátov zvolaná na dnes do Elyzejského paláca v Paríži. Tesne pred jej začatím dnes uznalo povstaleckú vládu ako zákonný orgán štátnej moci Rusko. Turecko dnes oznámilo, že pripravuje znovuotvorenie svojej ambasády v Tripolise, evakuovanej počas bojov.

Francúzsky denník Libération dnes napísal, že ešte na začiatku líbyjskej občianskej vojny Francúzsko dosiahlo dohodu s povstalcami, podľa ktorej sa Francúzsko bude zo zhruba tretiny podieľať na využívaní líbyjských ropných zdrojov. Minister Juppé ale v reakcii na článok povedal, že o žiadnej takejto dohode nevie.

V liste zo začiatku apríla adresovanom katarskému emirovi NTC podľa parížskych novín uviedla, že "odovzdá Francúzsku 35 percent surovej ropy výmenou za podporu" v boji proti Kaddáfímu. Juppé rozhlasovej stanici RTL povedal, že síce o žiadne takej dohode nevie, ale "je len logické a férové", že štáty aktívne podporujúce povstalcov budú mať pri obnove Líbye prednosť.

Doterajší váhavý postoj k udalostiam v Líbyi sa zrejme chystá prehodnotiť Alžírsko, ktoré sa k povstaniu v Líbyi doteraz stavalo chladne a špekulovalo sa o ňom ako o mieste exilu pre Kaddáfího a jeho rodinu. Alžírsky minister zahraničia Murad Medelsí dnes vo francúzskom rozhlase povedal, že jeho krajina NTC uzná v okamihu, keď povstalci budú kontrolovať všetky líbyjské regióny a vytvorí reprezentatívnu vládu.

Medelsí zároveň poprel, že by vzťah jeho krajiny voči Líbyi bol "dvojaký". Alžírsko vraj nikdy neuvažovalo o tom, že by Kaddáfímu poskytlo azyl. "Nikdy s nami nikto nehovoril o tom, že by Kaddáfí prišiel a zaklopal na naše dvere," povedal alžírsky minister.

Alžírsky denník Al-Vatan dnes napísal, že alžírska vláda nemá záujem poskytnúť Kaddáfímu azyl. Zvrhnutý líbyjský vodca, ktorý je vraj so svojimi blízkymi na alžírsko-líbyjských hraniciach, sa pokúsil kontaktovať alžírskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku. Ten však podľa alžírskeho denníku rozhovor s Kaddáfím odmietol. S Kaddáfím sa potom spojil jeden z Buteflikových poradcov a povedal mu, že prezident sa vo svojej rezidencii nenachádza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu