Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lietadlo akrobatickej letky spadlo v južnom Anglicku

Lietadlá RAF Red arrows
Lietadlá RAF Red arrows (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Lietadlo patriace k akrobatickej letke vzdušných síl Spojeného kráľovstva sa zrútilo pri meste Bournemouth v južnom Anglicku, kde sa tento víkend koná letecký festival. Informovali o tom dnes britské médiá.

Polícia a svedkovia potvrdili, že lietadlo vojenskej akrobatickej letky Spojeného kráľovstva Red Arrows (Červené šípy) sa v sobotu skutočne zrútilo v blízkosti mesta Burnemouth v južnom Anglicku, v ktorom sa v ten deň konal letecký festival.

Stroj sa pri páde rozlomil na kúsky a explodoval. Pilota vymrštilo z kabíny, bol na mieste mŕtvy, informovala agentúra Associated Press.
      
Deväť lietadiel kaskadérskej letky sa po predstavení vracalo späť na letisko, keď sa jedno z nich náhle zrútilo. Políciu privolali na miesto svedkovia, ktorí nehodu videli. Lietadlo spadlo do poľa blízko rieky.
      
Ide o prvého pilota Červených šípov, ktorý od roku 1971 zahynul v službe. Vtedy pri zrážke vo vzduchu prišli o život štyria príslušníci. Ministerstvo obrany už sobotnú nehodu vyšetruje.

Akrobatická letka kráľovského letectva sa preslávila svojimi nebezpečnými prvkami leteckej akrobacie i povestnou diamantovou zostavou.

Vznikla v roku 1965 a uskutočnila vyše 4000 vystúpení v 53 krajinách. Naposledy mali dva stroje tejto letky haváriu pri tréningovom lete nad gréckym ostrovom Kréta, keď sa dva stroje zrazili. Jedno z lietadiel sa zrútilo, pilot sa dokázal ešte katapultovať a utrpel iba ľahšie zranenia. Pilot druhého stroja dokázal bezpečne pristáť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu