Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mních na protest vypil benzín a podpálil sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Na juhozápade Číny sa dnes upálili tibetský budhistický mních, ktorý požadoval návrat dalajlámu do jeho pôvodnej vlasti. Tibetský duchovný vodca, ktorého čínske vedenie označuje za separatistov, žije už vyše pol storočia v severoindickom exile.

Podľa agentúry Reuters by samovražda mladého mnícha mohla vyvolať eskaláciu napätia v oblastiach s početným zastúpením menšiny etnických Tibeťanov v provincii S'-čchuan, ktorá susedí s Tibetom. Už v marci sa tu na protest proti zaobchádzaniu čínskych úradov s Tibeťanmi upálil tibetský mních a vzápätí vypukli nepokoje, ktoré polícia potlačila. Obsadila ulice, zaviedla zákaz vychádzania, prehľadávala domy a rozmiestnené boli aj vojenské jednotky. Zatknutých bolo na mesiac asi 300 tibetských mníchov.

Mních Cewang Norbu patril ku kláštoru v oblasti Tawu, ležiacom asi 150 kilometrov od miesta, kde dnes vypil benzín, benzín na seba aj vylial a potom sa podpálil, uviedla vo svojom komuniké exilová tibetská organizácia Slobodný Tibet.

Kričal pritom "My tibetský ľud chceme slobodu, Nech dlho žije dalajláma a Nechajte dalajlámu vrátiť sa do Tibetu". Predpokladá sa, že 29-ročný muž zomrel na mieste svojho protestného aktu.

Organizácia sa podľa agentúry AFP obáva aj tentoraz represívnych akcií čínskych úradov. Už bolo prerušené telefónne spojenie, uzavreté boli internetové kaviarne, aby sa zabránilo rozšíreniu správy o protestnej samovražde po Tibete i vo svete. Kláštor, ku ktorému mních patril, obsadila armáda, uviedla organizácia.

Tawu (v čínštine Tao-fu) je etnicky prevažne tibetská časť provincie S'-čchuan. Mnohí stúpenci samosprávy vyhlasujú, že by mala tvoriť súčasť väčšieho územného celku pod tibetskou kontrolou.

Napätím okolo osudu dalajlámu a jeho výzvami po tibetskej samospráve je preniknutý celý Tibet, kde v dôsledku toho čas od času prepukajú protesty.

V marci 2008 čínska polícia tvrdo potlačila protesty vedené mníchmi v Lhase. Účastníci vzbury sa nakoniec obrátili proti etnickým čínskym Chanom, ktorí sa sem masovo sťahujú na popud Pekingu. Nepokoje sa potom rozšírili aj do ďalších oblastí v Číne, kde žije tibetské etnikum vrátane S'-čchuane.

Čínske vedenie obviňuje dalajlámu zo separatizmu a podnecovania násilia. Zároveň odmieta obvinenia z utláčania Tibeťanov. Tvrdí naopak, že jeho vláda priniesla chudobnému regiónu veľké dobrodenie. Dalajláma ale usiluje iba o rozsiahlu autonómiu v rámci Číny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu