Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Krvná pomsta: 45-členná rodina sa zo strachu "pochovala"!

Shyqeri Neziri so svojím otcom Hakim
Shyqeri Neziri so svojím otcom Hakim (Zdroj: AFP)

PRIŠTINA - V troch obydliach schovaných za vysokým múrom v osade južne od kosovskej metropoly Prištiny sa schováva rozvetvená rodina o 45 členoch, vrátane siedmich detí, akoby dobrovoľne pochovaná zaživa. Hrozí jej smrť podľa tradičných miestnych zvykov krvnej pomsty, napísala agentúra AFP.

Staršina rodinného klanu Haki Neziri (77) sa bojí vyjsť von aj na stretnutie s francúzskymi novinármi a stále blúdi pohľadom po okolí. "Už 17 mesiacov nik z rodiny nemôže vyjsť von. Muži a ženy nemôžu pracovať na poli, deti nemôžu chodiť do školy," hovorí Neziri s horkosťou v hlase. Celá jeho rodina je posadnutá strachom, že členovia rodiny Veseli niekoho z nich zabijú, aby nepošpinili svoju česť.

Všetko začalo vo februári 2010, kedy dlhoročné sváry medzi oboma rodinami vyústili v bitku, po ktorej zostal na zemi ležať mŕtvy štyridsaťročný Brahim Veseli. Kvôli vražde zatkli štyroch bratov Neziriovcov, ktorí teraz stoja pred súdom. Neziriovci ale vedia, že sa musí naplniť ešte iná spravodlivosť, tradičná albánska vendeta, ktorá predpokladá krvnú pomstu.

Starý zvyk velí, že k odplate nesmie dôjsť v dome vraha, pretože takáto vražda by bola považovaná za potupnú a zbabelú. Preto sú Neziriovci doma na jedinom mieste, ktoré im zostalo, preto už skoro rok a pol nevychádzajú z domu, pretože dobre vedia, že vonku by ich mohla stihnúť smrť. Aby to vôbec prežili, pomaly rozpredávajú svoje veci a tiež dobytok.

Zločiny na ochranu cti majú po stáročia v albánskej histórii hlboké korene, ktoré spočívajú na stredovekých zákonoch z čias tureckej nadvlády. Podľa nich, keď muž zabije iného muža, mužský člen rodiny obete sa musí pomstiť rovnakým spôsobom niekomu z rodiny vraha. Rodina vraha ale môže požiadať rodinu obete o čestné slovo, že niektorí členovia rodiny budú ušetrení, keď vyjdú zo svojho domu.

Ale v prípade rodiny Neziriovcov blízki obete takú záruku dať odmietli, a to dokonca aj pre deti vo veku sedem až 14 rokov. Aj napriek úsiliu vplyvných miestnych občanov rodina Veseli odmietla, aby deti krvnej pomsty ušetrili.

Polícia tiež nič nezmôže, proti sile tradície je v Kosove krátka. Pozorovatelia a znalci kosovských pomerov tvrdia, že počet zločinov na ochranu cti v poslednej dobe stúpa, ale žiadne oficiálne údaje o rozsahu tohto fenoménu nie sú známe.

Prvorodený syn rodiny Neziriovcov Shyqeri (49) už nemôže situáciu ďalej znášať. "Pošlem im odkaz, nechám ich vybrať hodinu a miesto a pôjdem tam. Ak je to podmienka, aby moja rodina mohla zase normálne žiť, tak nech ma zabijú. Moja rodina im to odpustí," tvrdí Shyqeri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu