Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Plukovníka odsúdeného za vraždu Čečenky zastrelili

Jurija Budanova zastrelili v centre Moskvy Zobraziť galériu (3)
Jurija Budanova zastrelili v centre Moskvy (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Na ulici v centre Moskvy zastrelili dnes bývalého ruského plukovníka, odsúdeného za vraždu 18-ročnej Čečenky. Podľa polície čin nesie jasné znaky nájomnej vraždy. Motívom bola pravdepodobne pomsta.

Neznámy útočník zaútočil na 48-ročného Jurija Budanova v momente, keď vychádzal z moskovského notárskeho úradu. Štyrikrát mu z tesnej blízkosti strelil do hlavy pištoľou vybavenou tlmičom.

Budanov, veliteľ tankového regimentu v druhej čečenskej vojne, sa stal symbolom zločinov, ktorých sa ruskí vojaci dopúšťali v Čečensku. Stal sa najvyššie postaveným ruským dôstojníkom, ktorý bol za ne aj potrestaný.

V roku 2003 ho odsúdili na desať rokov väzenia za únos a vraždu 18-ročného čečenského dievčaťa Elsy Kungajevovej. Plukovník sa priznal, že Čečenku vlastnoručne uškrtil v domnení, že išlo o povstaleckú ostreľovačku.

Po odsúdení Budanova zbavili vojenskej hodnosti aj vyznamenaní. Pred dvoma rokmi ho podmienečne prepustili na slobodu, čo vyvolalo vlnu protestov v Čečensku. Ruskí ultranacionalisti a neonacisti ho naopak oslavovali ako hrdinu. 

Podľa aktivistov bol Budanov zapletený do únosov minimálne siedmich ďalších čečenských civilistov. Štyroch z nich našli mŕtvych so znakmi mučenia. V roku 2009 však ruský súd oslobodil Budanova od týchto obvinení.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu