Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Za brutálnu vraždu chcú pre štyri osoby 12 060 rokov väzenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

GUATEMALA - Za brutálnu vraždu 201 mužov, žien a detí z obce Las Dos Erres, ku ktorej došlo v roku 1982 pri pátraní po povstalcoch na severe Guatemaly, požaduje prokuratúra stredoamerickej republiky pre štyroch niekdajších príslušníkov ozbrojených síl tresty väzenia v úhrnnej dĺžke 12.060 rokov.

V procese považovanom v krajine za udalosť historického významu vypočuli v uplynulých dňoch celý rad svedkov, vrátane forenzných expertov-špecialistov na skúmanie zločinov príslušníkov armády.

Pri občianskej vojne v Guatemale, na ktorú v krajine v čase vládnutia vojenského režimu doplatilo predovšetkým obyvateľstvo indiánskeho pôvodu, prišlo v období rokov 1960-1996 o život celkove najmenej 200.000 ľudí.

V danom prípade ide o zločin, pri ktorom boli zavraždení civilisti. Telesné pozostatky obetí hodili páchatelia následne do jednej zo studní v okolí.

Prokurátor Manuel Vicente dnes požadoval 30 rokov žalára za každý z 201 hrdelných zločinov. Navyše potom žiadal ďalších 30 rokov väzenia za zločin proti ľudskosti v každom z týchto prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu