Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Oslepená žena omilostila útočníka, o oči nepríde

Amení Bahrámiová
Amení Bahrámiová

TEHERÁN - Iránec, ktorý pred takmer 10 rokmi kyselinou oblial svoju krajanku a pripravil ju tak zrak, dostal milosť. Rozhodla o tom samotná obeť Amení Bahrámiová, ktorá na poslednú chvíľu zastavila proces oslepenia páchateľa Madžída Muvahída. Informujú o tom v nedeľu iránske médiá.

Bahrámiová svoje konanie odôvodnila slovami, že "Boh síce v Koráne hovorí o kesas (vykonaní spravodlivosti v štýle oko za oko), no hovorí aj o odpustení, ktoré je väčšie ako kesas".

Dnes 33-ročná slepá Iránka priznáva, že sedem rokov bojovala o tento verdikt, no "dnes ho omilosťujem, lebo je to moje právo". Ako potvrdil iránsky sudca, na vykonanie trestu bolo všetko pripravené, keď v poslednej minúte prišla správa o odpustení trestu. "Robím to pre svoju krajinu, keďže celý svet sa pozeral, čo urobíme," dodala. Útočník si tak odsedí zvyšok svojho trestu, pričom obeť bude od neho a jeho rodiny žiadať odškodné vo výške nákladov na liečenie. Tie presiahli 150-tisíc eur.

Madžíd v roku 2002 polial svoju vtedy 24-ročnú spolužiačku z univerzity kyselinou za to, že opakovane odmietla jeho žiadosť o ruku. Súd v Teheráne v roku 2009 nariadil, aby Madžídovi Muvahídovi do každého oka kvapli 10 kvapiek kyseliny sírovej. Islamské právo šaría totiž pripúšťa odvetné tresty "oko za oko" v prípade vrážd či ťažkých ublíženiach na tele. Za posledné roky došlo v Iráne k viacerým podobným prípadom.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu