Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Panika v Los Angeles: Ľudia sa boja obrej "autokalypsy"

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

NEW YORK - Americké veľkomesto Los Angeles sa obáva dopravného kolapsu obrích rozmerov. Kvôli úpravám plánuje budúci piatok uzavrieť na 53 hodín približne 18 kilometrov diaľnice spájajúcej sever a juh mesta, po ktorej každý víkend prejde pol milióna vozidiel. Zástupcovia radnice tak hovoria o hroziacej "autokalypse" a so žiadosťou o informovanie verejnosti sa obrátili aj na speváčku Lady Gaga.

"Očakávajte veľké meškanie," varujú vodičov nápisy na elektronických tabuliach pri diaľniciach v meste. Predstavitelia mesta zároveň nabádajú ľudí, aby buď nikam nejazdili, alebo Los Angeles v dostatočnom predstihu opustili. "Zostaňte doma. Alebo choďte na dovolenku. Choďte na bicykli. Ale rozhodne si nesadajte do auta," uviedol starosta Antonio Villaraigosa.

O uzávierke diaľnice kvôli jej rozširovaniu mesto informuje aj na špeciálnej webovej stránke alebo na sociálnych sieťach Facebook a Twitter. S informovaním na druhej menovanej sieti by podľa radnice mala pomôcť Lady Gaga, ktorú na Twitteri sleduje okolo 11 miliónov ľudí. Speváčka zatiaľ žiadny príspevok o uzavretí diaľnice číslo 405 nenapísala.

Na zatvorenie kľúčovej dopravnej tepny - a hroziacu dopravnú katastrofu - sa medzitým v Los Angeles pripravuje kdekto. Nemocnice zaisťujú ubytovanie pre svojich zamestnancov, ktorí by sa inak nemuseli dostať do práce. Na plnú prevádzku počas budúceho víkendu sa chystá losangeleské krízové ​​centrum, čo je špičkové technologické centrum vybudované pre prípad prírodných nešťastí. Vôbec po prvýkrát taktiež od svojho otvorenia v roku 1997 bude cez víkend uzavreté umelecké múzeum Gettyho centrum, ktoré je umiestnené na jednom z kopcov nad diaľnicou.

"Autokalypsa" ale predstavuje aj možnosť zárobkov. Jedna zo spoločností prevádzkujúcich v meste dopravu helikoptérami tak na budúci víkend pripravila špeciálnu ponuku preletov cez diaľnicu za 150 dolárov na osobu. Kiná blízko diaľnice zase počas uzávierky chcú lákať na popcorn zdarma.

Niektorí obyvatelia mesta si však myslia, že situácia by nakoniec nemusela byť tak katastrofická, ako varuje radnica. Upozorňujú na to, že pred letnými olympijskými hrami v meste v roku 1984 panovali podobné obavy, ktoré sa nakoniec nevyplnili. V meste je ale teraz na druhej strane oveľa viac áut ako vtedy a diaľnica 405 býva cez víkendy často upchatá aj bez uzávierok. Mesto preto považuje informačnú kampaň o hroziacom dopravnom ochromení za nutnú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu