Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zabitie bin Ládina bude spracované ako komiks

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

WASHINGTON - Májová misia amerického komanda, ktoré zabilo hlavu teroristickej siete Al-Káida Usámu bin Ládina, sa dočká komiksového spracovania.

Kreslená kniha bude mať 88 strán a na pultoch amerických kníhkupectiev podľa agentúry AP objaví 6. septembra, päť dní pred desiatym výročím útokov na New York a Washington, ktoré vykonali práve členovia Al-Káidy.

Kniha ponesie meno Code Word: Geronimo (Kódové heslo: Geronimo). Dostala ho podľa dohovoreného signálu, ktorým komando z opevneného domu v severnom Pakistane oznámilo americkým predstaviteľom, že bin Ládin je po smrti.

Autori komiksu sa zamerajú na prípravu akcie a vlastné prevedenie útoku, chcú sa ale vyhnúť nejakému spojeniu s americkou politikou. "Ľudia z oboch strán a z viac ako jednej administratívy umožnili, aby sa to podarilo," povedala k zabitiu bin Ládina spoluautorka knihy Julia Dyeová. Hon na bin Ládina začal republikánsky prezident George Bush, teroristovu smrť oznámil Bushov demokratický nástupca Barack Obama.

Americké komando vniklo na začiatku mája pomocou vrtuľníkov do Pakistanu bez vedomia tamojších úradov. Vojaci vtrhli do opevneného domu v meste vzdialenom len desiatky kilometrov od Islamabadu a pri rýchlej akcii zabili bin Ládina aj ďalších troch mužov, ktorí v dome boli. Bin Ládinove telo potom prepravili na lietadlovú loď, z ktorej bol terorista pochovaný do mora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu