Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zawahrí sa vyhráža: USA oľutujú zabitie Usámu bin Ládina!

Ajman az-Zawahrí Zobraziť galériu (2)
Ajman az-Zawahrí

KÁHIRA/ISTANBUL) - USA oľutujú zabitie Usámu bin Ládina, ktorého teroristická organizácia al-Káida sa mesiac po jeho smrti pokúša o spoluprácu s revolucionármi v arabských krajinách. Vyplýva to z novej nahrávky bin Ládinovho zástupcu Ajmana az-Zawahrího, ktorú dnes zverejnili na internete.

"Našim bratom v Egypte, Líbyi, Tunisku a Sýrii hovoríme, že vedieme rovnaký boj ako oni - proti Amerike," vyhlásil Zawahrí, hlavný ideológ a dlhoročný druhý muž al-Káidy, ktorý podľa predpokladov nahradí bin Ládina na čele teroristickej siete.

Líbyjských povstalcov Zawahrí varoval pred "výmennými obchodmi" s NATO. Podľa jeho slov sa nemajú spoliehať na nálety západnej aliancie, ale sami sa vyzbrojiť.

Potenciálnych samovražedných atentátnikov v radoch stúpencov al-Káidy Zawahrí vyzval, aby už neútočili na trhoch, v mešitách ani na iných verejných miestach. Analytici sa domnievajú, že najmä útoky na civilistov v Iraku veľmi poškodili al-Káide v kruhoch islamských extrémistov.

Egypťan Zawahrí venoval veľkú časť takmer polhodinovej nahrávky spomienke na bin Ládina, ktorého zabili v máji americké špeciálne sily v Pakistane. Zakladateľ al-Káidy podľa jeho slov "naháňal strach Amerike" počas svojho života a bude tak robiť i po smrti.

"Tešili ste sa aj zo smrti Saddáma Husajna a potom ste prenechali Irak Božím bojovníkom... teraz sa radujete z mučeníckej smrti šejka Usámu bin Ládina, Božieho bojovníka, ale aj to oľutujete," vyhlásil Zawahrí, ktorý tiež ostro kritizoval USA za pochovanie bin Ládina v mori. "Jeho hrob je však v srdciach miliónov," dodal.

Zawahrí okrem toho potvrdil spojenectvo a afganským Talibanom a vyzval Pakistancov na zvrhnutie vlády v Islamabade. Jemenčanov varoval pred návrhom arabských štátov na pokojné odovzdanie moci v krajine.

"Budeme pokračovať vo svätej vojne v Kašmíre, na Filipínach, v Pakistane, v Čečensku, v Iraku a v Palestíne," dodal Zawahrí o ďalších cieľoch al-Káidy po smrti bin Ládina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu