Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Najznámejší pestovateľ konope vydieral poslankyne

Dušan Dvořák Zobraziť galériu (2)
Dušan Dvořák

PRAHA - Najznámejší pestovateľ liečebného konope v krajine Dušan Dvořák z Ospělova čelí obvineniu z vydierania dvoch poslankýň strany Veci verejné (VV).

Dvořák im údajne posielal textové správy obsahujúce nadávky a vyhrážky. Informuje o tom Mladá Fronta Dnes. Obvinenému za tento trestný čin hrozia až štyri roky väzenia, už na jar bol pritom podmienečne odsúdený za pestovanie konope.

"Muž zasielal výhražné textové správy. Išlo o problém, ktorý súvisel s legalizáciou pestovania konope," povedala hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová.

Dvořák písal tieto správy poslankyniam Dagmar Navrátilovej a Karolíne Peake. Podľa neho nesplnili to, na čom sa všetci traja ohľadom liečby konope dohodli na januárovej schôdzi v Poslaneckej snemovni. "Prisľúbili mi pomoc, napriek tomu ani po opakovaných žiadostiach nič neurobili," uviedol obvinený.

Podľa poslankyne Navrátilovej sa textové správy už nedali prehliadať. "Boli tam vulgarizmy a vyhrážky, že sa človek cítil ohrozený," povedala Navrátilová. Sama pritom patrí k zástancom nového zákona o legalizácii pestovania konope na liečbu.

Dvořák sa usiluje o legalizáciu liečebného konope a tvrdí, že v českej legislatíve panuje v tejto veci chaos. Krajský súd v Brne mu nedávno udelil za pestovanie konope podmienečný trest a prostějovské štátne zastupiteľstvo na neho v apríli podalo novú žalobu. Dvořák sa obhajuje tým, že rastliny patria združeniu Konope je liek a slúži výhradne na liečbu desiatok ťažko chorých ľudí. Kriminalisti Dvořákovi nikdy nedokázali, že by marihuanu toxikomanom odovzdával. Na súde ho podporilo niekoľko pacientov, ktorým rastlina pomohla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu