Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V detstve ich zneužívali kňazi, teraz žalujú Vatikán

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRUSEL - Desiatky Belgičanov, ktorých v detstve zneužili katolícki kňazi, podajú súdne žaloby proti Vatikánu. Oznámili to v stredu ich právnici, a to napriek ponuke odškodnenia, ktorú v pondelok ohlásili miestni katolícki biskupi.

Obete obviňujú Vatikán a cirkev z nedbalosti a prehliadania sexuálneho zneužívania. Pápež Benedikt XVI. má diplomatickú imunitu, ale ďalší predstavitelia Vatikánu a belgickí biskupi bude predvolaní vypovedať v prípade, uviedol v stredu právnik Walter van Steenbrugge.

V Belgicku sa od vlani prihlásilo zhruba 500 obetí údajného zneužívania duchovnými. Právnička Christine Musscheová, zastupujúca zhruba 70 obetí, uviedla, že ponuka odškodnenia od belgickej katolíckej cirkvi je pozitívna, zatiaľ však nie je "ničím než slovami". Vatikánu vyčíta, že v minulosti nezasiahol, a to aj keď vedel o sexuálnych škandáloch.

"Existovali inštrukcie od pápeža, ktoré hovorili, že tie veci majú byť držané v tajnosti," povedala s tým, že cirkev by mohla byť podľa belgického práva vinná z trestnej nedbalosti.

Konferencia belgických biskupov v pondelok oznámila, že zriadi komisiu na kompenzáciu obetí zneužívania, a to aj v prípadoch, ktoré už sú po lehote stíhania. Niektoré prípady sa totiž datujú niekoľko desaťročí dozadu. Žaloba by mala byť podaná v septembri v belgickom Gente.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu