Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Rozhorčení nacionalisti: Hanebné zadržanie je ranou pre štát!

Ratko Mladič
Ratko Mladič

BELEHRAD/HAAG - Mnoho srbských nacionalistov bývalého vojenského veliteľa bosnianskych Srbov Ratka Mladiča, ktorý bol dnes zadržaný, zbožňuje ako vojnového hrdinu. Hovorca ultranacionalistickej Srbskej radikálnej strany (SRS) už povedal, že kolegovia sú na vládu nahnevaní. Poľutovanie podľa agentúry AP vyjadril aj niekdajší politický predák bosnianskych Srbov Radovan Karadžič, ktorý je súdený v Haagu.

"Toto hanebné zadržanie srbského generála je ranou našim národným záujmom a ranou pre štát," povedal podľa Reuters hovorca SRS Boris Aleksić.  "Toto je režim klamárov, korupcie a zrady." 
    

Po zadržaní Karadžiča v roku 2008 vypukli v metropole násilnosti. Zadržaných a zranených pri nich bolo niekoľko desiatok ľudí. Srbský prezident Boris Tadič ale opakovanie takéhoto scenára odmietol. "Táto krajina zostane stabilná," povedal. "Ktokoľvek sa pokúsi o narušenie, bude stíhaný a potrestaný."
    

Belehradské ulice zatiaľ podľa portálu BalkanInsight.com zostávajú pokojné. Doteraz tiež nikto nezvolal a neoznámil žiadnu protestnú akciu.
    

Karadžič dnes zo svojej cely v Holandsku cez právneho zástupcu Petra Robinsona odkázal, že ľutuje, že Mladič stratil slobodu. Už sa vraj ale teší, že mu exgenerál pomôže "vyviesť na svetlo pravdu o tom, čo sa skutočne v Bosne stalo".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu