Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chlapec (9) sa nedokáže smiať ani žmurkať!

Harvey drží v ruke svoju fotografiu keď bol ešte bábätko
Harvey drží v ruke svoju fotografiu keď bol ešte bábätko

LONDÝN - Deväťročný Harvey Hole je veselý chlapec, ktorý najradšej rozpráva vtipy svojim spolužiakom. Zatiaľ čo oni sa pritom idú popukať od smiechu, on si zachováva vážnu tvár.

Je to kvôli zriedkavej poruche nazývanej Moebiusov syndróm, ktorou trpí len dvesto ľudí vo Veľkej Británii. Dochádza pri nej k paralyzovaniu tváre čo pre Harveyho znamená, že nedokáže žmurkať ani sa smiať. Napriek tomuto hendikepu je však chlapec z anglického mesta Bolton-upon-Dearne inšpiráciou pre každého, s kým sa stretne.

"Je veľmi zábavný a miluje rozprávať vtipy. So svojím šesťročným bratom Maxwellom tvoria zohranú dvojicu," povedala Harveyho matka Kelly (34). Jej syn trpí poruchou už od narodenia. "Bolo mi jasné, že niečo nie je v poriadku, pretože som ho nedokázala nadojčiť."

Časom sa ale Harvey, ktorý má taktiež menší jazyk, naučil ako správne manipulovať s jedlom v jeho ústach. "Jeho zuby do seba nezapadajú, preto nemôže zavrieť ústa. Všetky tieto problémy ale prekonal a teší sa zo života," hovorí Kelly.

 Chlapcovi by vraj mohla pomôcť operácia, pri ktorej by použili sval z inej časti tela a voperovali ho do tvárovej časti, aby sa Harvey aspoň dokázal usmiať. Rodina však rozhodnutie podstúpiť zákrok, ktorého úspešnosť nie je zaručená, nechávajú na Harveym.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu