Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tajný tunel mal 360 metrov, utiekli stovky väzňov!

Tunel cez, ktorý väzni utiekli
Tunel cez, ktorý väzni utiekli

KÁBUL - Takmer päť stoviek väzňov uniklo v noci na pondelok tajným tunelom z väznice v južnom Afganistane. Oznámilo to vedenie väznice, ktorá leží v južnej provincii Kandahár.

Ide predovšetkým o príslušníkov afganského militantného hnutia Taliban. Podľa hovorcu afganského prezidenta Hamída Karzaja ide o "katastrofu, ktorá sa nemala stať".

Tunel dlhý niekoľko stoviek metrov viedol do domu stojaceho za väzenským komplexom. Vybudovali ho talibanskí povstalci za sedem mesiacov.

Uniknúť sa podarilo 476 politickým väzňom, uviedol riaditeľ zariadenia Ghulám Dastagír Majar. Afganské úrady označujú za "politických" tých väzňov, ktorí sú z radov Talibanu a neboli zadržaní v boji. Vo väznici bolo celkom asi 1200 odsúdencov.

Podľa bezpečnostného zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, bol tunel dlhý 300 metrov. Zástupca šéfa polície provincie Kandahár potvrdil útek väzňov, ale nedokázal spresniť ich počet.

Hovorca Talibanu Júsuf Ahmadí vyhlasil, že väzni skutočne ušli tunelom dlhým 360 metrov, ktorý vyhĺbili smerom na juh. Podľa neho utieklo 541 osôb.

"Ide o 106 politických väzňov a ostatní sú bojovníci. Dorazili do našich táborov a k žiadnym stretom nedošlo," dodal hovorca.

Z väznice v Kandaháre unikol dvojnásobný počet väzňov už raz, a to 13. júna 2008. Komando Talibanu vtedy zaútočilo na väzenskú budovu, odkiaľ utieklo okolo tisícky väzňov, polovicu z toho tvorili členovia Talibanu.

"Je to rana. Je to niečo, čo sa nemalo stať," povedal hovorca prezidentskej kancelárie Vahíd Umar. "Teraz, keď sa to stalo, sa snažíme zistiť, čo sa presne stalo a čo sa musí urobiť, aby katastrofu, ktorá sa v Kandaháre stala, bolo možné napraviť," dodal.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu