Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Chorú ženu záchranári prevrhli do ľadového oceánu!

V ľadovej vode bojovala osem  minút Zobraziť galériu (5)
V ľadovej vode bojovala osem minút

LONDÝN/BRATISLAVA - Mali jej pomôcť a takmer ju zabili! Britka Janet Richardsonová (73), ktorá ochorela na výletnej lodi, vypadla mužom pri prekladaní do záchranného člna a skončila v ľadových vlnách Arkického oceánu. Žena, ktorá musela vydržať v -3 stupňovej vode osem minút, bojuje v nemocnici o život.

Janet a jej manžel George (78) sa vydali na plavbu pozdĺž pobrežia Nórska, aby splnili ženin sen vidieť fjordy a polárnu žiaru. Podľa slov manžela na tom nebola predchádzajúci večer dobre, po večeri dostala závrat. Lodný lekár určil pravdepodobné problémy s cukrovkou a nadránom dostala infúzie a lieky. Pre podzrenie na vnútorné krvácanie sa kapitán predpoludním rozhodol, že ju radšej prevezú na breh. Hoci pôvodne mali použiť vrtuľník, nakoniec padla voľba na záchranný čln.

Pri prekladaní sa ľahký dopravný prostriedok vzdialil od hojdajúcej sa lode. "Šesť mužov držalo nosidlá, ale tie im vykĺzli a Janet spadla do mora. Bola stále pri vedomí. Bolo veľmi traumatizujúce vidieť jej pád, myslel som si, že som ju stratil. Nebol som si vôbec istý, čo sa deje, keďže sa mi stratili z dohľadu. Všetci boli v šoku. Nakoniec sa im ju podarilo dostať späť a dali jej sedatíva," uviedol George, ktorého manželka bojovala s mrazivým chladom dlhých osem minút. 

V nemocnici ju držali na sedatívach týždeň, kým trochu otvorila oči. Doteraz si muž nie je istý, či ho spoznáva alebo nie. Má tracheotómiu v krku, takže nemôže hovoriť. Urobili jej sken mozgu a srdca, ktorý bol viac-menej v poriadku. Keď sa jej stav trochu zlepšil, previezlli ju lietadlom z nórskej nemocnice do jej vlasti. Lekári na jednotke intenzívnej starostlivosti stanovili problémy s obličkou a manžel nemá ani len predstavu, kedy by ju mohli prepustiť.

"Úrady hovoria, že bezpečnosť a ochrana zdravia je rozhodujúca, ale keby im išlo o bezpečnosť, mohli záchranný čln aspoň uviazať o loď lanom. Neboli ochotní ísť do prístavu, pretože mali meškanie a znamenalo by to ďalšie náklady. Dúfam, že sa z tejto lekcie poučia," posťažoval sa George.

Spoločnosť, ktorá zorganizovala výlet, sa za tragédiu necíti byť vinná, podľa jej hovorcu bola akcia plne v rukách nórskeho záchranného tímu. Pri vyšetrovaní však bude spolupracovať "v plnom rozsahu". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu