Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Dispečer v práci pozeral film, nepočul volania pilotov!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Ďalšieho letového dispečera nechal americký Úrad pre dohľad nad civilným letectvom (FAA) postaviť mimo službu. Tentoraz nie preto, že by zaspal ako minimálne päť jeho kolegov, ale preto, že si smenu krátil sledovaním napínavého filmu, namiesto aby sledoval letovú prevádzku.

Podľa informácií agentúry AP si v nedeľu ráno v regionálnom radarovom stredisku v blízkosti Clevelande v Ohiu púšťal na DVD prehrávači kriminálny thriller Čistič z roku 2007 so Samuelom L. Jacksonom v hlavnej úlohe. Pritom aktivoval mikrofón, takže zvuky z filmu krátko počuli všetky lietadlá v priestore, ktorý mal sledovať. Jeho mikrofón navyše zostal prepnutý na vysielanie, takže viac ako tri minúty nemohol počuť prichádzajúce volania. Incident nahlásil FAA nemenovaný vojenský pilot.

FAA sa od konca marca musí vysporiadať so sériou incidentov, pri ktorých dispečeri stratili kontakt s lietadlami. Mimo službu už bolo celkom postavených osem dispečerov a kontrolórov. V piatich prípadoch údajne zaspali v službe, v ďalších dvoch zatiaľ FAA prešetruje, prečo neodpovedali na rádiové volanie lietadiel.

Tieto prípady nielen otriasli dôverou cestujúcich v bezpečnosť leteckej dopravy, ale z amerických letových dispečerov tiež urobili najnovšie terč ostrovtip moderátorov nočných televíznych talk-show. "Letoví dispečeri spia ... a piloti sú opití. Kto by si to pomyslel, že najspoľahlivejšími zamestnanci letísk budú nosiči batožiny?" zavtipkoval napríklad Jay Leno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu