Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Maďarskí hasiči na demonštrácii otvárali hydranty

Demonštranti v uliciach Budapešti
Demonštranti v uliciach Budapešti

BUDAPEŠŤ - Radikálnejší hasiči na dnešnej demonštrácii v Budapešti počas pochodu k parlamentu na Andrássyho bulvári otvárali hydranty, z ktorých sa valila voda.

Polícia sa im v tom snažila zabrániť, ale dosiahla pritom iba malé úspechy. Ostatní demonštranti radikálov podporovali. Približne o 13.00 SELČ by sa na Kossuthovom námestí mali začať prejavy účastníkov demonštrácie proti rušeniu doterajšieho systému predčasného odchodu do dôchodku a za kompenzáciu zaostalého zvyšovania miezd.

Tisícky policajtov, colníkov, vojakov, príslušníkov väzenskej stráže a požiarnikov sa zhromaždili na Námestí hrdinov, odkiaľ sa vydali k parlamentu. Od pondelka demonštrovali pred parlamentom každý deň rôzne skupiny ozbrojených a poriadkových zložiek. Dnešná demonštrácia bude trvať 24 hodín, aby tí, ktorí v sobotu slúžia, sa mohli k demonštrácii pridať v nedeľu.

Policajtom, zaisťujúcim bezpečnosť a poriadok na demonštrácii, šéf Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK) Tamás Tóth písomne zakázal akýkoľvek prejav solidarity s protestujúcimi. Pripomenul, že si nemôžu pripnúť na uniformu žiadny cudzí prvok, nemôžu ani salutovať a počas služby sú povinní zdržiavať sa akéhokoľvek prejavu názoru.

Predseda Odborového združenia zamestnancov ozbrojených a poriadkových síl (FRDSZ) Péter Kónya, ktorý je zároveň aj vedúcim demonštračného výboru, v piatok vyhlásil, že jeho iniciatíva, aby bola zvolaná mimoriadna schôdza parlamentného výboru pre obranu a vnútro za účasti demonštračného výboru, bola márna.

Podľa jeho vyjadrenia sa neuskutoční ani stretnutie s premiérom Viktorom Orbánom, ktorého sekretariát reagoval, že žiadosť o schôdzku postúpili z "kompetenčných" dôvodov ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi. Ten však už vecne nereagoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu